Ezerfős arab társaság molesztálta a nőket Köln főterén újévkor

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

-

Külön rendőrségi csoport nyomoz az ügyben, az önkormányzat válságtanácskozást hívott össze. Hasonló eseteket jelentettek Hamburgból és Stuttgartból is.


Egy ezer férfiból álló társaság molesztált és rabolt ki nőket szilveszter éjszaka a kölni főtéren, írja a Deutsche Welle és a Welt. A helyi rendőrség nyilatkozata szerint "ez egy teljesen új dimenziója a bűnözésnek". Wolfgang Albers városi rendőrkapitány szerint erősen részeg, arabnak és észak-afrikainak kinéző férfiakról van szó.

A hatóságok 90 panaszt kaptak, ebből egy azt állítja, hogy nemi erőszakot is elkövetett a társaság. A rendőrség arra számít, hogy további bejelentések is érkeznek majd. Egy civil ruhás rendőrnőt is megfogdosott a nadrágján keresztül az egyik elkövető. Albers a dpa hírügynökségnek azt mondta, az incidensek tűrhetetlen állapotokat jeleznek, és a rendőrség külön csapatot állított össze, hogy kezeljék a helyzetet.

Henriette Reker polgármester – akit októberben, a választások előtt megkéseltek – válságtanácskozást hívott össze keddre, a helyi és szövetségi rendőrséggel. „Nem toleráljuk a törvényenkívüliséget” – nyilatkozta. Ralf Jäger, Észak Rajna-Vesztfália belügyminisztere gyors akciót ígért. "Nem fogadjuk el, hogy észak-afrikai férfiak összegyűljenek, hogy nőket molesztáljanak".

A német rendőrségi szakszervezet Észak Rajna-Vesztfáliai vezetője, Arnold Pickert az alapvető jogok megsértésének nevezte az incidenst, és azt mondta, akkor is igazságot kell szolgáltatni, ha annak politikailag kényelmetlen következményei lesznek. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy nem szabad engedni, hogy ez az ügy a menekültellenes szólamokat felerősítse.

"Minden menekült, amelynek nehézséget okoz beilleszkedni a nyitott társadalmunkba, és mások jogait tiszteletben tartani, a törvény teljes erejével néznek szembe" - mondta, hozzátéve: az embereknek nem szabad elfelejteniük ugyanakkor, hogy a menekültek túlnyomó többsége azért érkezik Németországba, mert az életük nincs többé biztonságban otthon.

A kölnihez hasonló esetekről adott hírt a német sajtó Hamburgból és Stuttgartból. Előbbi városban szilveszter éjjelén fiatal férfiak hordákba verődve "vadásztak" nőkre, inzultálták, fogdosták és meglopták őket Hamburg vigalmi negyedében; a Bild szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetők javarészt külföldi férfiaknak tűntek, feltehetőleg észak-afrikaiak voltak. A rendőrségre eddig hat feljelentés érkezett, az áldozatok 18 és 24 év közöttiek.


A kamerák ezt látták Kölnben szilveszter éjjelén