Ezer dollárt kínálnak a Volkswagen-tulajdonosoknak

Fotó: AFP / DAMIEN MEYER

-

Ezer dollárt és ingyenes assistance szolgáltatást kínál a Volkswagen a dízelbotrányban érintett autósoknak. Európában másképpen képzelik el a kártérítést.


Ezer dollárt kínál a Volkswagen azoknak az autótulajdonosoknak, akiknek a járműve érintett a kibocsátási botrányban. Erről a Volkswagen AG vezetése döntött hétfői ülésén. Kis szépséghiba, hogy a gesztus az amerikai környezetvédelmi hatóság által vizsgált autókra érvényes, és a kártérítés nem teljes egészében készpénz. A tulajdonosok 500 dollárt kapnak egy bankkártyán, 500 dollárra számíthatnak „hitelként” a márkakereskedőknél, ezenkívül hároméves ingyenes assistance szolgáltatást is biztosít számukra a Volkswagen. Csaknem 500 ezer autótulajdonost érint a döntés az Egyesült Államokban.

Az európai fogyasztók is számíthatnak kártérítésre, igaz, egyelőre egészen más formában. A Reuters beszámolója szerint esetükben a kártérítés alapja az, hogy miután kiderült, az autójukban levő dízelmotornak magasabb a károsanyag-kibocsátása a korábban jelzettnél, magasabb adó megfizetésére kötelezhetik őket. A Volkswagen pénteken az európai uniós pénzügyminisztereknek címzett levélben azt kérte: az esetleges adótöbbletet ne a fogyasztókkal, hanem a céggel fizettessék meg.