Ezentúl halászhatnak és tésztát is gyárthatnak a rabok

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai milliárdos hasznot hajtanak, ezét újabb üzletággal bővülnek.


Hamarosan halászati üzletággal és tésztagyárral bővül a büntetés-végrehajtás (bv) vállalkozási köre; a bv gazdasági társaságai ugyanis milliárdos hasznot hajtanak - írja a Magyar Idők.

Ezekben a gazdasági társaságokban a rabok nemcsak saját zárkabútoraikat, ruhájukat és az élelmiszerüket állítják elő, de a piacra is termelnek.

A portfólió nemrég tiszta terű varrodával bővült, ahol steril és félsteril kórházi termékeket állítanak elő, de rövidesen a halászati üzletág és egy tésztagyár is megkezdi a működést - mondta a napilapnak Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

Az altábornagy azt is közölte, hogy a korábbi 142 százalékos zsúfoltságot több mint 800 új férőhellyel tavaly 130 százalékra szorították le, a rendszert azonban jelentősen megterheli az előzetes letartóztatottak magas száma. Emlékeztetett arra is: ahhoz persze, hogy rend legyen, a foglalkoztatás mellett megfelelően képzett és elkötelezett személyzetre is szükség van. A múlt század 70-es éveiben a tiszti állomány 20-30 százaléka volt főiskolát, egyetemet végzett, ma szinte mindenki, és a 20-30 százalékot ma már a többdiplomások alkotják.