Ezentúl csak nézni szabad a kínai gleccsereket

-

Az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen a székváros, Urumcsi vízellátására és környezetvédelmi szempontokra tekintettel vetettek véget a gleccserturizmusnak.


A város 2006-ban már egyszer megtiltotta a gleccserek látogatását, de a rendelkezésnek nem szereztek érvényt, azóta is turistacsoportok keresték fel e területeket, a környéken több mint egytucatnyi pásztorcsalád kínál segítséget a természeti látványosságok megközelítéséhez.

A gleccserturizmusra utazási irodák is szakosodtak, az elmúlt 12 évben egymilliárd jüan, vagyis több mint 41 milliárd forint bevételük származott belőle.

Az új szabályok szerint a gleccsereket csakis megfelelő távolságból lehet majd ezután megtekinteni, nem lesz szabad mászni rajtuk.

Statisztikai adatok szerint a térségben az elmúlt 50 évben tízévente 0,33-0,39 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami csaknem háromszorosa a globális felmelegedés átlagának.

Kínában 46 377 gleccsert tartanak nyilván, ezeknek csaknem 47 százaléka, 18 311 található Hszincsiangban. Az éghajlatváltozás, a legeltetés, a bányászat és a turizmus felgyorsította a gleccserek fogyását, aminek következtében helyenként vízhiány lépett fel.

A 948 négyzetkilométeres védelmi övezetben már mindennemű bányászatot leállítottak, a közeli autópályán a közlekedést korlátozták, a vadon élő gyógynövények gyűjtését megtiltották.

A gleccserek olvadékvizei Hszincsiang felszíni vizeinek körülbelül a 25-30 százalékát alkotják, ezért a felgyorsuló olvadás katasztrofális hatással lenne a régióra – áll a Kínai Tudományos Akadémia Tiensan-hegyi Gleccsermegfigyelő Állomásának tanulmányában.