Ezen kell dolgozni, hogy több gyerek szülessen Magyarországon

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Sok volt az esküvő, kevesebb a válás. De csökkent a szülőképes korú nők száma is.


Átlagosan családonként legalább 2 gyermeket kellene vállalni Magyarországon a demográfiai mutató javulásához – mondta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója az állami tévében.

A KSH legfrissebb adataira utalva azt mondta: bár javul a mutató, "még van min dolgozni", hiszen jelenleg 1,44 gyermek születik családonként. Ez azt jelenti, hogy 100 családban 144 gyermek születik, ami kevés a népesség számának emelkedéséhez. A probléma nemcsak Magyarországon, de egész Európában jelen van – mondta a Ficsak alapítója, egyben a XI. kerület alpolgármestere.

A KSH szerint tavaly nőtt a házasságban született gyermekek száma, erősödött és stabillá vált a hagyományos családmodell.

A statisztikák szerint több mint 20 éve nem volt annyi esküvő, mint tavaly és megtorpant a válások számának emelkedése. Csökkent az abortuszok száma, tavaly 30 ezer beavatkozást végeztek.

Tavaly 93 ezer 100 gyermek született, 1,5 százalékkal, 1410-zel több, mint 2015-ben. Bár a születésszám csak kis mértékben nőtt tavaly, 20 éves rekordszintre emelkedett a termékenység, de ez nem hozott demográfiai áttörést, mert jelentősen csökkent a szülőképes korú nők száma.