Ezen a kajak-kenu vb-n nem az érem a legfontosabb

Fotó: MKKSZ

-

A kokainbotrány miatt Csipes Tamara, Dombvári Bence és Kucsera Gábor nélkül indult útnak a magyar kajak-kenu válogatott a milánói vébének, a szülésből visszatért Kovács Katalin pedig nem tudta tartani a lépést a fiatalokkal, ő ezért maradt itthon. Ezzel együtt is magyar éremeső várható Milánóban, rengeteg olimpiai kvótával.


Kedden este kelt útra Milánóba a 39 fős magyar gyorsasági kajak-kenu válogatott és 11 parasportoló. Ezúttal nem a minél több érem megszerzése a cél: mivel a riói olimpiai kvóták 80 százalékát itt osztják ki, a magyar válogatott is ezért utazik az olasz városba.

Összesen 12 olimpiai versenyszámot rendeznek a vb-n, a magyar csapat 17 kvótát szerezhet. Lesz olyan szám, ahol százan indulnak majd, így nem lesz könnyű a legjobbak között célba érni. „Az olimpiai kvótaszerzés rendkívül bonyolult, de leegyszerűsítve a négyeseknél a legjobb hatban, a párosoknál az első hatban, az egyeseknél pedig a legjobb nyolcban kell végezni a biztos riói induláshoz” – mondta Csabai Edvin szakmai vezető.


Részlet a vb-re utazó kajak-kenu válogatottból


A legnagyobb figyelem talán Kárász Annát övezi majd, aki megverte a teljes magyar női kajakmezőnyt a válogatók során, így ő indulhat 500 egyesben, Kozák Danuta „csak” a négyesbe, és az 500-as páros hajóba, Dusev-Janics Natasa a 200-as páros hajóba ülhet be, a szülésből visszatért Kovács Katalin pedig lemaradt a vébéről. Kajak egyes 200 méteren a nőknél Vad Ninetta, a férfiaknál pedig Dudás Miklós hajt a vb-érmekért, és persze az olimpiai kvótákért.


Kárász Anna az új magyar kajakkirálynő


A vb-n ugyancsak esélyekkel induló Kárász trónfoglalásának köszönhető, hogy újra összeülhet a kétszeres világbajnok Szabó Gabriella, Kozák Danuta kettős 500-on, amely 2008-ban pont Milánóban nyert először komoly versenyt, mégpedig Európa-bajnokságot.


„Milyen kis újonc voltam akkor! – kezdte Kozák a visszaemlékezést. – Próbáltam mindent úgy csinálni, mint a nagyok, mert azt hittem, ha nem követem őket lépésről lépésre, nem leszek sikeres. Azóta sokkal tapasztaltabb vagyok, megismertem a saját képességeimet, határaimat. Csak mentünk előre Gabival, és olyan érzésünk volt, mintha zsinóron húzták volna a hajónkat” – mondta Kozák, aki szerint tökéletesen kiegészítik egymást Szabóval, és reméli, hogy ott tudják a közös szereplést folytatni, ahol néhány éve abbahagyták.


Szabó és Kozák ismét együtt


Talán a legnagyobb magyar esélyes a vébén a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna alkotta női kajaknégyes, amelynek utolsó, múlt pénteki edzése remekül sikerült, a versenyzők önbizalommal telve várják a rajtot. A sikeres szereplés érdekében változtattak is a sorrenden, Fazekas-Zur a harmadik, míg Kárász a negyedik beülőbe került, és a látottak alapján Milánóban is így rajtol el a csapathajó.


Kozák, Kárász és Fazekas-Zur a második vb-válogató után


„A csere Annával jót tett nekünk. Eddig sem volt gond az egységgel, csak Anna evezési stílusa más, mint Danutáé, nehezebben tudott alkalmazkodni, és úgy gondoltuk, engem jobban le tud követni majd, hiszen a párosba is így ültünk be” – fogalmazott Fazekas-Zur, aki szülés után tért vissza, és a válogatók után mostanra állt össze a mozgása.


Memorizálom is, hogy miért tudok ilyen jól menni, nehogy elfelejtsem az olimpiai évre

– viccelődött a versenyző, aki a terhesség és szülés miatt kimaradt időt még érzi, de mint mondta: jövőre még ennél is jobban képes lesz felzárkózni.


Szabó, Kozák, Vad, Kárász

A Szabó, Kozák, Vad, Kárász négyes nyert az idén a bakui Európa Játékokon, most Vad helyett Fazekas-Zur lapátol majd


„Az, hogy gyerekem lett, rendesen felforgatta az életünket. A Noah körüli teendők kitöltik az időm nagy részét, így még arra sem jutott időm, hogy visszanézzem a bakui versenyeket, netán valamelyik világkupát. Nyilván erős lesz a mezőny, hiszen mindenki négyesben akarja megszerezni a kvótákat, de nagy meglepetéssel nem számolok: szerintem továbbra is a németek, a lengyelek és a fehéroroszok lesznek majd a riválisaink” – tekintett előre a vb-re Fazekas-Zur.


Férfi kenu egyesben Vajda Attila a teljesítménye alapján védettséget kapott, és nem kellett még egy válogatón indulnia. „Szép gesztus volt, hogy a szövetség megajándékozott azzal, hogy az idei eredmények után egy válogatót elengedett. Jól jött, nagy könnyebbséget jelentett. Ennek köszönhetően egy újabb alapozó munkát végeztünk el, és még többet tudtunk a verseny felépítésén dolgozni” – mondta a Metropolnak az olimpiai bajnok versenyző.

Vajda szerint az idei év az olimpiai kvótaszerzésről szól, és nem feltétlenül a jó eredményekről, de persze az lenne a legjobb, ha a kettő párosulna. „A legfontosabb, hogy majd jövőre az olimpián kell jól menni, ott kell érmet szerezni, az szinte másodlagos, hogyan szerezzük meg a kvótákat” – mondta Vajda, akinek a legjobb hatban kell végeznie Milánóban.


Vajda Attila

Vajda Attilának nem kellett annyit válogatóznia


„Aki volt már olimpián, az tudja, hogy az a csúcsok csúcsa, ahhoz még a világbajnoki címek sem mérhetőek. Jó érzés versenyt nyerni, de olimpiát nyerni a legjobb – folytatta Vajda, akinek a vádlijában tavaly év végén vérrögöt találtak, ami kihatott a felkészülésre. – Szerencsére már egyre ritkábban kell járnom orvosokhoz. Megvan, hogy milyen módszereket kell követnem, mit kell betartanom, és akkor nem lehet gond. Ilyen például a megfelelő folyadékbevitel. Sokkal jobban kell figyelnem, most már egy dologgal többre.”


A 16 éves Homonnai Luca és a 19 éves Hajdu Jonatán lesznek a legfiatalabb magyar indulók. Előbbi K-2 200 méteren, vagyis nem olimpiai számban rajtol Dusev-Janics Natasával. Homonnai nagy izgalommal készül a vébére. „Ez mégis csak egy felnőtt világbajnokság” – kezdte az idei montemor-o-velhói ifjúsági világbajnokságon két aranyt szerző Homonnai Luca.

„Nagyon várom már a rajtot, szerintem remekül sikerült a felkészülésünk Natasával. Nagyon szeretek párost edzeni vele, mert úgy érzem vele magam a hajóban, mint egyesben. Natasa nem főnök a hajóban, inkább tanácsokat ad, és az a tapasztalat, amit ő felhalmozott a hosszú évek során igazán a javamra válik. Jó érzés, hogy ő észreveszi, hogy mi okozza a hibákat, én csak a következményeket látom, de Natinak hála nem kell vaksötétben tapogatózni.”


Dusev-Janics Natasa, Homonnai Luca

Janics és Homonnai egy húron pendülnek


A páros, amelynek tagjai egyelőre úgy tűnik, a szokásos hajfestéssel pink-zöld kombinációban lapátolnak majd ki Milánóban a vízre, nagy meglepetéssel készül. „Ha sikerül a maximumot kiadni magunkból, akkor elérhetünk valami szép eredményt. A lényeg, hogy el tudjunk lazulni és elhitessük magunkkal, hogy meg tudjuk csinálni” – mondta Homonnai.

Dusev-Janics a Borsonline-nak így nyilatkozott a párosuk kialakulásáról:


Luca Szegeden edzett, magányosnak tűnt, ezért segítettem neki.

Amikor később véglegessé vált, hogy időlegesen szétválnak útjaink Kovács Katalinnal, bolgár férjem tanácsára Lucával ültem össze. Amúgy nem zavar, hogy ezúttal nem olimpiai helyért küzdök. Pár kellemetlen hét után most bizonyítani akarok.”

Hogy a háromszoros olimpiai bajnok mit vár maguktól a milánói világbajnokságon? „A döntőbe jutással nem érném be, ha minden lépés kijön, nem lepne meg a vb-diadalunk” – mondta Janics, aki szerint Milánóban a női és a férfi kajaknégyes is esélyes az aranyéremre.


A Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman négyes éremért indul a vébén


„Örülök neki, hogy így gondolja, de azért ezt így merész kijelenteni” – reagált a VS.hu-nak Dusev-Janics kijelentésére Tóth Dávid, az olimpiai ezüstérmes férfi négyes egyik tagja.


A női négyes hat éve veretlen, a férfiaknál azonban minden évben más nyeri a versenyszámot.

Az idén az Európa Játékokon sikerült győznünk, akkor szinte mindenki ott volt a mostani vb-mezőnyből, kivéve azt az ausztrál egységet, amely megvert bennünket a londoni olimpián – folytatta Tóth. – A bakui eredményekből azonban sok következtetést nem lehet levonni, mivel azóta jelentősen változhatott mindegyik ellenfél formája, szinte csak az ausztrálokból vagyunk naprakészek, mivel ők is Szolnokon készültek a vébére, akárcsak mi. Náluk egyébként az olimpiai bajnok egységhez képest két helyen változott az összetétel, a vezérevezősük például megbukott a doppingteszten.”


Kammerer Zoltán

Kammerer a hatodik olimpiáján indulhat, ha kvótát szerez Milánóban


A Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman négyesnek elég a legjobb hatban végeznie a biztos kvótához, ám Tóth Dávid csalódott lenne, ha érem nélkül térnének haza Milánóból. „Az a legfontosabb, hogy menjünk egy jó pályát, az szerintem elég lesz az éremre. Nyilván akkor lennék a legboldogabb, ha győznénk, de ha most a hatodikok lennénk, és jövőre olimpiát nyerünk, azt a receptet is aláírnám.”


A kokain kiütötte őket a válogatottból

A magyar válogatottból három kajakos is hiányzik, mind a hárman megbuktak a doppingteszten, mind a hárman kokainoztak. Csipes Tamara és Dombvári Bence azonban versenyidőszakon kívül produkálta a pozitív tesztet, így ők tíz hónap eltiltás, azaz a világbajnokság után, az augusztus végi országos bajnokságon már visszatérhetnek, míg Kucsera Gábor a válogatón bukott meg, így többéves eltiltást kaphat.


Kucsera Gábor

Kucsera benne volt a válogatottban, helyette most Kugler Attila indul


A magyar csapat:

férfiak:
K-1: Dudás Miklós (200 m), Hufnágel Tibor (500 m), Kugler Attila (1000 m), Ceiner Benjámin (5000 m)
K-2: Tótka Sándor, Molnár Péter (200 m), Somorácz Tamás, Hérics Dávid (500 m), Boros Gergely, Nádas Bence (1000 m)
K-4: Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel (1000 m)
C-1: Hajdu Jonatán (200 m), Korisánszky Dávid (500 m), Vajda Attila (1000 és 5000 m)
C-2: Lantos Ádám, Nagy Péter (200 m), Sarudi Pál, Forgó Christopher (500 m), Mike Róbert, Vasbányai Henrik (1000 m)
C-4: Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid (1000 m)

nők:
K-1: Vad Ninetta (200 m), Kárász Anna (500 m), Medveczky Erika (1000 és 5000 m)
K-2: Homonnai Luca, Dusev-Janics Natasa (200 m), Szabó Gabriella, Kozák Danuta (500 m), Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra (1000 m)
K-4: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Fazekas-Zur Krisztina (500 m)
C-1: Takács Kincső (200 m)
C-2: Lakatos Zsanett, Takács Kincső (500 m)


A világbajnokság programja

csütörtök:
előfutamok 8.30
középfutamok 15.30

péntek:
előfutamok 8.30
középfutamok 16.05

szombat:
A döntők 10.20 (női C-2 500 m, női K-1 500 m, férfi C-2 500 m, férfi K-1 1000 m, férfi C-1 1000 m, férfi K-2 200 m, férfi C-1 200 m, női K-2 500 m, női K-2 1000 m, férfi K-2 1000 m)
középfutamok 14.00

vasárnap:
A döntők 10.05 (férfi K-1 200 m, női K-1 200 m, női C-1 200 m, férfi C-2 200 m, női K-2 200 m, férfi C-4 1000 m, női K-1 1000 m, női K-4 500 m, férfi C-1 500 m, férfi K-1 500 m, férfi K-2 500 m, férfi C-2 1000 m, férfi K-4 1000 m)
5000 m-es döntők 14.30