Ezen a csillagon percenként hatezer hétfő van

-


A világ egyik legközhelyesebb dolga, hogy a hétfőt senki sem szereti. Aki igen, az is csak a Monday Session miatt. Az egyetlen dolog, ami túlélhetővé teszi az egészet, hogy a hétfő jól kiszámítható időszakonként, hétnaponta csap le az emberiségre. Lehetne minden rosszabb.

Az ismert univerzum leggyorsabban forgó pulzárján ugyanis másodpercenként százszor van hétfő. Meg persze az apró. A PSR J1748-2446ad nevű, 2004-ben felfedezett égitest 716 hertzcel pörög, azaz másodpercenként 716 alkalommal fordul meg tengelye körül. A hétfők - és az azt követő további napok - 1.39 milliszekundumig tartanak.

A PSR J1748-2446ad a Nyilas csillagképben található Terzan 5 - ez látható a cikk fejlécképén is - gömbhalmazban található. Körülbelül 18 ezer fényévnyire van a Földtől. A neutroncsillag a számítások szerint a nap tömegének kétszeresével rendelkezik, a sugara azonban kevesebb mint 16 kilométer. Az Egyenlítőn a forgási sebessége 70 ezer kilométer másodpercenként, ami durván a fénysebesség negyede.


Még gyorsabb, de nincs is meg

Ha nem vágyunk olyan extrém dolgokra, mint a pulzár, akkor neutroncsillagból van még gyorsabban forgó is. A földtől 39 ezer fényévre található XTE J1739-285 nevű neutroncsillag 1122 hertzes frekvenciával forog (tehát másodpercenként 1122-szer fordul meg tengelye körül). Az egyetlen probléma ezzel az égitesttel, hogy a mérési eredményeket nem sikerült megismételni egyelőre.