Ezekre a strandokra már ne menjünk idén nyáron!

Fotó: Panoramio / hatja-budapest / Panoramio / hatja-budapest

-

A főváros két legismertebb strandja, a Dagály és a Palatinus egész Budapest kiszolgálására képes, de egy-két évtizede a külső kerületekben is jó pár strandfürdő működött. A legtöbb mára az enyészeté. Virtuális külvárosi strandbejárás - lehangoló eredménnyel.


Május 1-jével nyit a Dagály és a Palatinus, a hónap végén, illetve június elején pedig négy másik strand. A két legnagyobb budapesti szabadtéri fürdő mellett népszerű a zuglói Paskál – a főváros legfiatalabb strandfürdője – és a három óbudai strand, a Római, a Csillaghegyi és a Pünkösdfürdői. A közelmúltban felújított Csepeli strand szintén jó példa az ilyen működő létesítményekre, de sok külső kerületben már régóta zárva vannak a strandok. Sőt. Gazdátlanul, üresen pusztulnak, és elszomorító látványt nyújtanak az egykor népszerű és látogatott, nagy múltú strandfürdők.


Egy jó példa: a Csepeli strand

Az 1961-ben épített Csepeli strand szép környezetben, a soroksári Duna-parton fekszik. Négy medencéjét az utóbbi időben korszerűsítették, termálfürdője egész évben üzemel. Tavaly adták át az 50 méteres, lefedett, uszodává alakított medencét, emellett felújították a strand csúszdáját. Szauna is épült, a fürdő területén focipálya működik. Csak az a baj, hogy a XXI. kerület strandjával le is zárhatjuk az elmúlt években újjáépített külvárosi strandok sorát.


-


Strandból lakópark: a kispesti Hattyú

A hideg vizes kispesti strand, a Hattyú 1925-ben nyílt meg. Nem volt nagy területű fürdő, és mindössze egy medencével működött. A füves strandon fából épült kabinokban cserélhették át ruhájukat a fürdőzők, több épület nem is nagyon volt. Később felújították és bővítették, aztán 1994-ben bezárt, helyére lakópark épült. Öröm az ürömben, hogy a kerület nem maradt fürdő nélkül, mert a még az 1980-es évek végén átadott Kispesti uszoda bőven képes kiszolgálni az igényeket.


Enyészet tíz hektáron: a Cinkotai strand

A XVI. kerület szélén üzemelt a szintén hideg vizes Cinkotai strandfürdő. Népszerű volt a fővárosközeli, környékbeli települések lakói között is. Az 1990-es évek elején magánkézbe került, az évtized végén zárt be. Egészen hihetetlen „vállalkozások” történtek a területén: amikor a közeli Naplás-tavat leengedték, a strand medencéjébe vitték át a halakat, ott lehetett horgászni. Aztán rövid ideig használtautó-piac működött az egykori strandon. Úgy tudni, később el akarták árverezni, de horribilis árat kértek érte, ezért nem akadt vevő. A HÉV-sínek melletti tízhektáros terület kívülről nézve, úgy tűnik, szép csendesen pusztul. Szerencsére ebben a kerületben is vannak olyan intézmények, amelyek kiváltják a régi strandot. A városrész ebből a szempontból szerencsésnek mondhatja magát, hiszen 2008-ban két új fürdőt vehettek birtokba az itt lakók. A Szentmihályi és az Erzsébetligeti uszoda minden olyan szolgáltatással rendelkezik, amellyel egy ilyen új létesítménynek rendelkeznie kell. Mindkét uszoda igényes és szép, uszoda- és strandfunkciót egyaránt el tud látni.


- Az egykori Cinkotai strand: ilyen, amikor a természet „üzemelteti” 

Egy legendás strand szomorú sorsa: az újpesti Tungsram

Az eredeti nevén UTE Dunafürdő 1938 nyarától 2004. augusztus végéig működött. A strand megnyitásának ötlete az Egyesült Izzó, majd a későbbi Tungsram igazgatója és az UTE elnöke, Aschner Lipót nevéhez fűződik. Az átadáson ott volt ifjabb Horthy Miklós, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is. A strand nagyon népszerű volt a kerületiek körében: generációk nőttek fel és tanultak meg úszni itt, sok úszó és vízilabdázó járt a Tungsramra. A strandon óriási élet folyt; megesett, hogy a főépület előtti büfénél harmincméteres sor kígyózott.


„Előző nyáron, a megyeri strandon elhaladt egy pokrócán kinyújtott lábbal, terpeszben ülő, szőke lány mellett, és habár csak álcázva, a fejét látszólag céltalanul forgatva nyesett abba az irányba egyet a pillantásával, a terpesz és a haj bevésődött az emlékezetébe. (...) Eljött a következő nyár, ment a strandon, megint a pokróc (a pokróc is ugyanaz volt) mellett haladt el, ott ült a lány, akiről már tudta, hogy ő az a bizonyos Klári.”
Csaplár Vilmos: Edd meg a barátodat!


- -

Az 1990-es években a gyermekmedencében sokszor nem volt víz, a fiatalok focipályának használták. A gyakori sérülések miatt „csonttörő” néven vált ismertté az ide járók között. A rendszerváltás után a strand veszített népszerűségéből, majd amikor a GE megvásárolta a Tungsramot, csak púp volt a hátán a fürdő üzemeltetése. Az újpesti köznyelvben csak Tunginak nevezett strand a bezárása után még egy évig húzta, vagyis 2005-ben üzemelt utoljára. A kerület megpróbált erőfeszítéseket tenni a strand újjáélesztésére: legutóbb tavaly Hollósi Antal fideszes országgyűlési képviselő intézett levelet a GE vezetéséhez, hogy adják vissza a fürdőt az újpestieknek. A GE azzal kapcsolatos megkeresésünkre, hogy jelenleg mi a helyzet a stranddal, azt válaszolta, a cég nem tervezi a tulajdonában álló ingatlan hasznosítását. (Korábban az üzemeltetési jog a kerületi önkormányzatot illette meg.) A strand fejlesztése rendkívül költséges beruházás lett volna, ráadásul a városi csatornarendszer sem bírta volna el a megnövekedett terhelést. „Az a tény, hogy a fürdőüzemeltetés nem tartozik a fényforrásgyártó vállalat alaptevékenységéhez, a jogszabályi előírásoknak való megfeleltetéshez szükséges jelentős beruházási igény, valamint a csökkenő látogatószám, amely részben az akkoriban felújított békásmegyeri Pünkösdfürdői Strand közelségének volt köszönhető, együttesen vezetett a strand bezárásához” – írták közleményükben. Megkerestük Wintermantel Zsolt újpesti polgármestert, van-e remény arra, hogy rendeződik a lassan tíz éve pusztuló strand sorsa. A fideszes városvezető e-mailben feltett kérdéseinkre válaszolt ugyan, de kikötötte, hogy az általa írtakat csak változtatás nélkül jelentethetjük meg, változtatáshoz, rövidítéshez nem járul hozzá. Szerkesztőségünk természetesen valamennyi, a Tungsram-strand ügyében érintett fél álláspontjának megjelenítésére törekszik, ám úgy gondoljuk, egy vélemény szó szerinti bemásolása nem tekinthető újságírásnak. Ezért csak Wintermantel Zsolt válaszának összegzését tudjuk közölni. A Tungsram-strand kérdésében érdemi lépés nem történt, ugyanakkor senkinek sem érdeke a strand jelenlegi állapotának fenntartása. Az újpesti önkormányzat azt szeretné, hogy ami a helyiek összefogásából épül, az az újpestieket szolgálja. A kerületben a strand mellett az uszoda is bezárt, de Újpest jelenlegi vezetése új uszodát épített, amelyet tavaly adtak át. Ennek bővítése folyamatban van: a jövőben szabadtéri medencével egészül ki.


Tungsram strand, strandszezon

-


„A strandkapu tárva volt, a pénztárban nem ült senki. (...) A nagymedence bodrozódó vizén falevelek, kisebb-nagyobb ágak és azonosítatlan piszkok hintáztak. Az úszómester egy hosszú rúd végére erősített merítőhálóval halászta ki, amit tudott. (...) Lali ráköszönt, és megállapította, hogy senki sincs az egész strandon. Közölte, hogy nem csoda, vége a szezonnak.”
Csaplár Vilmos: Edd meg a barátodat!


Tungsram strand, strandszezon

-


Pénzhiány miatt bezárva: az Erzsébeti jódos-sós gyógyfürdő

Ismertebb nevén Erzsébeti strand. A csepelihez hasonlóan a Duna mellett feküdt. Strandból és gyógyfürdőből állt; utóbbi arról volt nevezetes, hogy Budapesten az egyetlen jódos, brómos vízű fürdő volt (ez a fajta gyógyvíz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, illetve gyulladáscsökkentő hatása van). Az 1920-as évek végén épült fürdőt két részletben zárták be: a strand 2001-ben, a gyógyfürdő négy évvel később húzta le a rólót. Az Erzsébeti strand veszteségesen működött, felújítására nincs pénz. A terület üresen, elhagyatottan, gondozatlanul áll – és megy tönkre megállíthatatlanul. A Termál Online szerint annyira leromlott a fürdő állapota, hogy a gyógyvizet adó kutat is újra kellene fúratni. Éppen ezért a közeljövében nem is várható a strand újranyitása. A kerületi önkormányzat érdeklődésünkre, hogy lesz-e valami a fürdővel, úgy válaszolt, szeretnék, ha üzemelne. De mivel a főváros tulajdonában van, így „áll az ügy”. Az Erzsébeti stranddal kapcsolatos kérdéseinket feltettük a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek (BGYH). Többek között azt szerettük volna megtudni, van-e bármiféle koncepció a strandfürdő helyreállítására, illetve elképzelhető-e, hogy befektető kapja meg a terület hasznosítását. A BGYH arról tájékoztatott, hogy a fürdőt nem árulják, de a mellette lévő üres területre keresnek befektetőt szálloda vagy gyógyászati központ létesítésére. „Amennyiben a terület hasznosításra kerül, a BGYH Zrt. újranyitja a fürdőt” – írták válaszukban. A fővárosi cég jelenleg nem egyeztet az erzsébeti önkormányzattal a strandról; ha erre esetleg sor kerül, a fővárosnak kell tárgyalnia a kerülettel.


- -

Leégve, elbontva: az Albertfalvai strand

A több mint 6 ezer négyzetméteres terület régóta parlagon hever. Az egykori hideg vizes strandon uralkodó áldatlan állapotokra jellemző, hogy a medencéket elbontották, az öltözőépület pedig 2003 telén leégett. A teljesen elhanyagolt terület bejáratánál kisebb szemétdomb éktelenkedik. A telek magánkézben van; arról, hogy tulajdonosa tervez-e bármilyen fejlesztést, a XI. kerületi önkormányzatnak nincs tudomása.


Miért zártak be a külvárosi strandok?

A külső kerületek strandjainak egy része alapvetően hideg vizes fürdő volt (meleg vízű forrás nem mindenhol tör fel), és nem is voltak a legkorszerűbbek, ezért nem tudtak versenyezni a meleg vízű strandokkal. Némelyik – a kispesti, az albertfalvai – alapvetően kicsi strand volt, jóval limitáltabb befogadóképességgel. Ezenkívül a nem kifejezetten modern, vízforgató rendszer nélküli medencék átalakítása csak nagyon szigorú előírások alapján történhet, és az átalakítás is költséges. A rendszerváltás után a strandok jó része már nem tudott nyereségesen működni; ez mind a BGYH kezelésében, mind a magánkézben lévő fürdőkre igaz. Utóbbi tényezőről sokat elárul, hogy a fővárosban ma üzemelő strandok többsége veszteséget termel. Az olyan nagy, külföldiek által is látogatott fürdőkkel, mint a Gellért vagy a Széchenyi, nincs baj, de egy peremkerületi strand messze nem képes nyereséges lenni. A Termál Online tavalyelőtti adatai szerint a BGYH kezelésébe tartozó 14 fürdő közül – ebben a strandok mellett a „klasszikusnak” számító fürdők is benne vannak – 9 veszteséges volt. A legtöbb hiányt a ma is üzemelő Csillaghegyi strand termeli, de az 1990-es években épült zuglói Paskál is 10 milliós veszteséggel zárt 2012-ben. A külvárosi fürdők hiányának ellenére azért nem kell tartani a budapesti strandkultúra hanyatlásától: a korábbi kis, bezárt strandokat a nagyobbak és az újonnan épült élményfürdők pótolják. Persze az, hogy miért kell gazdátlanul, ebek harmincadján hagyni egy megszűnt strand területét, egészen más kérdés.


„Elvihetnél, te undok, hogyha nyitnak a strandok. Ott van az – de itt van ez; És Miami Beach, csak az, ami nincs, És nem is lesz.”
Sziámi: Hídon