Ezekhez ugródeszka a kedvezményes magyar honosítás

Fotó: MTI / Kátai Edit

-

A székelyföldi városok lakói vallottak arról, mire használják magyar állampolgárságukat.


Egy éven belül magyar állampolgár lesz a székelyföldi Háromszék négy városa felnőtt lakosságának a fele - mutatta be a Maszol.ro portál egy szociológiai felmérés eredményeit. A novemberben végzett felmérésben Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton több mint tízezer embert kérdeztek meg a kedvezményes honosításról és településük problémáiról.

Kiderült, hogy a háromszéki magyar városok felnőtt lakosságának 42 százaléka már megszerezte a magyar állampolgárságot, és további 12 százalékuk egy éven belül szeretné igényelni azt.

Barna Gergő szociológus elmondta, hogy elsősorban fiatalok és magasan képzettek igényelték a magyar állampolgárságot. Legtöbben a magyar etnikai identitással indokolták ezt, de sokan gyakorlatiasabb okokat is megneveztek. Például azt, hogy a magyar állampolgárság megkönnyíti számukra a külföldre utazást, akár az Egyesült Államokba is, a munkavállalást, a tanulást és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést. A megkérdezettek mindössze 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a magyar állampolgárságát kihasználva szeretne külföldre emigrálni.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi szervezetének elnöke rámutatott, hogy támogatják a könnyített honosítást, de szeretnék, ha a magyar kormány olyan programokat rendelne mellé, amelyek a szülőföldön való boldogulást segítenék.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint több javaslatot is megfogalmaztak a magyar kormánynak, például kérték, hogy terjesszék ki a határon túli cégekre a növekedési hitelprogramot, amely a kis- és középvállalkozókat támogatná és a munkahelyteremtést ösztönözné, de kedvezményes kamatú kölcsönökkel is élénkíthetnék a beruházásokat.

Bár a kedvezményes honosítással választójogot is lehet szerezni Magyarországon, az RMDSZ részéről korábban úgy nyilatkoztak, hogy szavazóbázisuk elvesztésétől nem tartanak. Az állampolgárságot ugyanis romániai lakcímmel is meg lehet szerezni, miközben a magyarországi szavazati joghoz magyarországi cím kell, ám az ritkábban van meg a romániai magyaroknak.