Ezeket a telefonokat meg is veheti idén, és nem fog rosszul járni

-

A drága okosmobilokon is túl van élet. Barcelonában számos olyan készüléket mutattak be, amelyekre nem kell hónapokat spórolni.


Szép és jó dolog a csúcstelefon, de a vásárlók többsége nem szán majdnem kétszázezer forintot egy mobilra. Sőt még százat sem. Szerencsés trend, hogy az alsó- és középkategóriás készülékek is egyre jobbá válnak. Már nehéz nagyon mellélőni egy olcsó okostelefonnal.


A barcelonai mobilexpó csúcstelefonjai után, amelyekre többnyire csak vágyni érdemes, most összegyűjtöttük azokat a készülékeket, amelyeket ki is lehet fizetni.


Alcatel: fejjel lefelé telefon

A franciás neve ellenére évek óta kínai kézben lévő márka One Touch Idol 3 nevű készülékének az a különlegessége, hogy teljesen szimmetrikus. A tetején is van mikrofonja, az alján is van hangszóró, mindegy, hogy telefonálás közben hogyan tartjuk, van hová beszélni, és kijön valahonnan hang – ráadásul a szoftver is fel van készítve arra, hogy a telefon minden sarkába beszélni fognak. Mivel azonban a kikapcsoló és hangerő gombok nincsenek duplázva, néha azért csak be kell tájolni, hogy merre néz a mobil.Az Idol 3-ból két méret létezik: egy 4,7 hüvelykes és egy phablet nagyságú 5,5 hüvelykes. A kisebb 1 gigabájt memóriával, 8 gigabájt tárhellyel és egy 1,2 gigahertzes Snapdragon 400 processzorral rendelkezik. Kijelzője pedig 720p-s felbontást tud, fő kamerája 13 megapixeles képeket csinál. A legjobb indulattal sem egy erőmű, viszont a mindennapi feladatokra elég ennyi vas.

A nagyobb mobilba full HD-s kijelző, erősebb (Snapdragon 615) processzor, 2 gigabájt memória és 16 vagy 32 gigabájt tárhely jutott, a kamerája pedig ugyanazt tudja. Ez jóval jövőállóbb választás. A BGR technológia portál szerint 200 és 250 dolláros (56-70 ezer forint) áron lehet majd kapni az új Alcateleket.


Az új Noki..., ja olyan már nincs

A Satya Nadell által vezetett Microsoftban tulajdonképpen lehet hinni, még akkor is, ha időnként eléggé béna. Legutoljára például azzal lepte meg amúgy nem túl népes mobilos táborát, hogy bejelentette, nem lesz minden Windows Phone 8-as és 8.1-es készülékre szoftverfrissítés. Nem lett volna gond, ha novemberben nem mondanak teljesen mást. Még bármi lehet.Aki viszont hisz abban, hogy a Nokia telefonos részlegét magába olvasztó cég képes jó telefont csinálni, örülhet. A Lumia 640 és 640 XL esetében az istenre esküdöznek, hogy a Windows 10 megjelenése után feltelepül majd mindkét telefonra. A mobilokban négymagos, 1,2 gigahertzes Snapdragon processzor dolgozik, 1 gigabájt memóriájuk van és 8 gigabájt tárhellyel gazdálkodhat gazdájuk. Emellett mindkettőhöz jár 30-30 gigabájt OneDrive felhőtárhely. A kisebb Lumiának 8 megapixeles kamerája van, a nagyobbikba viszont 13 megapixeles, Zeiss-optikás fényképezőgép jutott.

A legolcsóbb, csak 3G-t tudó 640-es 139 euróba (42 ezer forint) fog kerülni, a gyorsabb LTE-t is ismerő készülék 159 euróba (49 ezer forint), a phablet méretű Lumia pedig ötven-hatvan euróval lesz drágább.


Csobbanás a Sonyval

Nagy levegő... az új Sony készüléket úgy hívják, hogy Sony Xperia M4 Aqua. A nem túl menő név mögött egy viszonylag jó mobil rejlik. Például egy méterig teljesen vízálló, nyugodtan lehet rajta habfürdőzés közben 2048-at játszani.


A telefon többi jellemzője már kevésbé izgalmas: 720p-s kijelző, nyolc gigabájt tárhely, Snapdragon 610-es processzor. Ami miatt jó választás lehet a Sony, az 13 megapixeles hátlapi kamera, egy olyan terület, amelyben a Sony hagyományosan erős.


olcsó okostelefon, Sony Xperia


Az Aqua 299 euróba (91 ezer forint) fog kerülni, ezzel válogatásunk legdrágább készüléke, cserébe ezt a legnehezebb elpusztítani. Mellette szól még, hogy divatszínekben is kapható, ezzel viszont el is értünk a sor végére.


Egy maroknyi telefon az LG-től

Az LG nem aprózta el, rögtön négy középkategóriás telefont is bemutatott. Gyorsan felsoroljuk a neveket, hogy aztán csak egyről legyen szó: Leon, Spirit, Joy, Magna. Ha a négy, nagyjából hasonló telefon közül választani kell, akkor a Magna nyeri a versenyt. A legújabb Android fut rajta, 8 gigabájtos tárhelye SD-kártyával bővíthető – ez az LG-k feléből kimaradt –, és kellemesen nagy és cserélhető akkuja van.


olcsó okostelefon, LG


A kijelzője csak 720p felbontású, igaz, ebben az árfekvésben kevés a full HD felbontású kijelzős készülék. Dizájnosan lekerekítették a hátát, szóval még jól is néz ki. A kamerája ugyanaz a sztenderd 8 megapixeles hátlapi, amelyik a középkategóriás készülékek többségében található. Ahhoz, hogy igazán jó választásnak tartsuk, még az árát kellene tudni, ekkora szerencsénk viszont nincs.


Olcsó, de legalább jó

Zavarja-e, ha egy készülék recsegős műanyagból van? Ha igen, akkor görgethet is tovább, a ZTE Blade S6 nem lesz érdekes önnek. Pedig az egészen gyanúsan iPhone-szerű készülék tulajdonképpen nem rossz darab. 64 bites processzorja van, két gigabájt memóriája, 3000 milliamperórás akkumulátora, és még a hátlapi kamerája is 13 megapixeles. A jellemzők megtalálhatók egy-egy középkategóriás mobilon, de az ritka, hogy mind megvan egy készülékben.


olcsó okostelefon, ZTE Blade


Emellett a legújabb Androidot futtatja, ami a TechRadar szerint jól is teljesít rajta. Egyedül a 720p-s felbontású kijelzőjét nem dicsérik agyon a készüléket kipróbáló újságírók, de nagyon le se húzzák. 250 dollárért (70 ezer forint) ajándéknak tűnik egy ennyire jó mobil.