Ezeket a srácokat Batman nevelte fel

Forrás: BIDF

-

Szeptember 23. és 27. közt zajlik a BIDF dokumentumfilm-fesztivál, amelyet idén másodszor rendeznek meg. A fesztivált a budapesti Uránia moziban tartják, ahol bemutatják az idei Sundance dokumentumfilmes fődíjasát a fiúkról, akik a világtól elzárva, filmeken nevelkedtek, vetítik a gorillákról szóló, Oscar-jelölt alkotást, illetve láthatunk az érpataki polgármesterről, egy vízibalettozni vágyó holland kisfiúról és finn kertészkedő házaspárokról szóló filmet is. Hét nagyon különböző, izgalmasnak ígérkező filmet ajánlunk a fesztivál kínálatából.


A szak-művész (Art and Craft)

A műkincshamisítók általában anyagi érdekből csalnak, de Mark A. Landis kivétel: a festő a 80-as évek vége óta járta az amerikai múzeumokat és adományozott az intézményeknek saját készítésű festményhamisítványokat. Különböző álneveken és álcákban tette ezt, előfordult például, hogy jezsuita szerzetesnek adta ki magát. Aztán egy szemfüles irattáros rájött a csalásra, és a fejébe vette, hogy lebuktatja a hamisítót. Kérdés, Landis egyáltalán megszegte-e a törvényt?Vetítések:

Szeptember 24. Uránia, 2. emelet, Nagyterem,19.00 (ingyenes)
Szeptember 25. Uránia, Nagyterem, 11.00


Daniel világa (Danieluv svet)

Mint már az előzetes is ígéri, ez a cseh film sokak toleranciáját próbára teheti: főszereplője, a huszonöt éves, írónak készülő Daniel pedofil, és nyíltan vállalja, hogy egy kiskorú fiúba szerelmes. Nem bántott egyetlen gyereket sem, sosem volt párkapcsolata, és elfogadta, hogy soha nem is lesz. Veronika Lisková első rendezése azt mutatja be, hogyan lehet együtt élni ezzel az állapottal, és hogyan reagál Danielre a környezete.Vetítések:


Szeptember 24. Uránia, Nagyterem, 21.30
Szeptember 26. Uránia, 2. emelet, Nagyterem, 21.30


Drifter

A tavalyi Friss Húson mutatták be Hörcher Gábor Ricsi című fikciós rövidfilmjét, amely egy roma fiú (Steinbach Richárd) börtönbe vonulását megelőző napját mutatta be. Akkor már leforgatták a Driftert, amelyből Ricsi valós történetét ismerhetjük meg. A fiú vágya, hogy kiszuperált BMW-jével versenyezhessen a falusi ralin, és ezzel imponáljon apjának is, aki elhagyta a családját. Boldogulási kísérletek egy reménytelennek tűnő közegben.Vetítések:


Szeptember 23. Uránia, Nagyterem, 19.15
Szeptember 25. Uránia, 2. emelet, Nagyterem, 11.00


Minden arcnak neve van (Every Face Has a Name)

A menekültválság idején, és nem sokkal Gárdos Péter Hajnali lázának bemutatása előtt különösen aktuális ez a film, amely olyan holokauszttúlélőkről szól, akiket a háború után Svédországba vittek. A különböző nemzetiségű, elképesztő történeteket hordozó emberek visszaemlékezéseit egy archív felvétel indítja el, amelyen a '45 tavaszán hajón Svédországba érkezőket látni, és amelyet nézve az idős túlélők néha saját magukat vagy valamelyik rokonukat fedezik fel megrendülten.Vetítések:


Szeptember 25. Uránia, 2. emelet, Nagyterem, 12.45
Szeptember 27. Uránia, Nagyterem,12.45


Teadélután (La Once)

A nehezebb témákat feldolgozó darabok közt ez a chilei film talán egy kis felüdülést nyújt majd: öt idős, jómódú chilei hölgyről szól, akik érettségijük óta, azaz hatvan éve minden hónapban összejárnak teázni. Az innivalók és édességek közt megvitatják egymással az élet dolgait, néha kicsit hajba is kapnak, de erőt is merítenek egymás társaságából.Vetítések:


Szeptember 26. Uránia, 2. emelet, Nagyterem, 15.15
Szeptember 27. Uránia, Nagyterem, 11.00


Érpataki modell (The Érpatak Model)

A különös érpataki polgármesternek, Orosz Mihály Zoltánnak az ügyeiről bizonyára mindenki hallott, de ebben a holland filmben az lehet számunkra különösen érdekes, hogy egy külföldi szemszögéből ábrázolja a politikus tevékenységét. Bemutatja a polgármester sajátos, renden alapuló politikai-társadalmi elképzelését, amelyet a nem egészen kétezer fős településen próbál megvalósítani, egyebek közt a munkanélküliek közmunkára kötelezésével, és más olyan módszerekkel, amelyek "Soros Gyurinak" bizonyára nem tetszenének.Vetítések:

Szeptember 23. Uránia, 2. emelet, Nagyterem, 18.15
Szeptember 26. Uránia, Nagyterem, 17.15


A mi falkánk (The Wolfpack)

Az idei Sundance filmfesztivál dokumentumfilmes szekciójának győztese hat fiútestvérről szól, akik úgy nőttek fel egy manhattani lakásban, hogy szinte semmilyen kapcsolatuk nem volt a külvilággal: anyjuk tanította őket, apjuk pedig bezárva tartotta őket, és általában mindössze évi egy sétát engedélyezett nekik, felügyelet mellett. A fiúk az információikat filmekből vették, amelyeket együtt el is játszottak, háztartási eszközökből eszkábált jelmezekben. Batman-kosztümjük például gabonapelyhes dobozokból és polifoamból készült. Aztán minden megváltozott, amikor az egyikük úgy döntött, a tiltás ellenére kimerészkedik.Vetítések:


Szeptember 23. Uránia, Nagyterem, 21.00
Szeptember 24. Uránia, 2. emelet, Nagyterem, 11.00 (ingyenes)


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!