Ezeket a játékokat ne adja gyermeke kezébe!

Fotó: iStockphoto / photoBeard

-

Súlyos egészségkárosodást okozhatnak a fogyasztóvédők által vizsgált gyermekjátékok.


Fulladás és szemsérülés, tartós egészségkárosodás – a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által vizsgált gyermekjátékok több mint fele ilyen veszélyeket tartogat. A fogyasztóvédők közleménye szerint 81 fajta terméket vizsgáltak, ezek közül 48 volt veszélyes.

A legtöbb kifogásolt termék (29-féle) a játékbabák és más PVC-anyagú játékok közül került ki, ezeknél a tiltott ftaláttartalom jelenléte okozhat súlyos kockázatot. Egyes ftalátok felhasználása tiltott a gyermekeknek készült játékokban, ennek ellenére a műanyagok puhítására sok esetben felhasználják. Ha a kisgyermek a szájába veszi a terméket, akkor annak anyagából ezek a veszélyes vegyületek a nyállal kioldódhatnak és a szervezetbe juthatnak. Ezek a ftalátok súlyosan károsíthatják az egészséget, akár terméketlenséget is okozhatnak.

A mágneses játékoknál azt vizsgálták a fogyasztóvédők, hogy a mágnesek vagy azok darabjai könnyen eltávolíthatóak-e, illetve mekkora mágneses erővel rendelkeznek. Ha a gyermek lenyeli azokat, a belekbe jutva két erős mágnes összetapadhat úgy, hogy a belek elzáródását, perforációját okozhatják. Ilyen kockázat ötfajta játéknál merült fel.


Játékbaba-klinika Budapesten. A multimédia képriportot a forrásra kattintva nézheti meg.


Játék babakocsik esetében a vizsgálatok a biztonságos használatra irányultak: a játék nem csukódhat össze a gyermek súlya alatt, nem szorulhat be a gyermek keze, feje a játék valamely részébe. Tíz vizsgált termékfajtából 4 esetében merült fel biztonsági hiányosság, 3 esetben súlyos kockázat lehetőségével.

A hangot kibocsátó, tehát akusztikus játékok esetében a kibocsátott hang túl nagy hangnyomásszintje miatt kisebb-nagyobb mértékű halláskárosodás következhet be, ha a gyermek a füléhez közel tartja a játékot. Öt termék volt kifogásolható ilyen szempontból.

Lövedékes játékoknál többféle kockázat is felmerülhet, egyrészt a túl nagy energiával kilőtt lövedék a másik gyermeket szemen találva súlyos szemsérülést okozhat, illetve tapadókorongos lövedék esetén, ha a korong túl könnyen lehúzható a szárról, akkor az kisgyermek szájába kerülve fulladást okozhat. Hatfajta ilyen jellegű termék nem felelt meg termékbiztonsági szempontból a vizsgálatokon.A vizsgált termékek listája itt található:

Megfelelt termékek

Nem megfelelt termékek