Ezeken a szuperhősökön csak röhögni lehet

Forrás: Marvel Comics

-

Ön érezte már úgy, hogy ha meglátja egy újabb szuperhősfilm plakátját, rögvest kifordul a moziból? Mégis ki hajlandó komolyan venni, hogy egy felnőtt ember denevérnek öltözve háztetőkön ugrál? A Hangya premierjének apropóján összeszedtük azokat a szuperhősöket, akiket már eleve azért találtak ki az íróik, hogy hülyét csináljanak a műfajból.


Hangya / Óriás

Ez a figura rögtön ki is lóg a sorból, a Hangyát ugyanis komolyan gondolták a hatvanas években. Azóta több Marvel-figura is futott ezen a néven (a filmben a Scott Lang nevű piti tolvaj a címszereplő), de általános vélekedés szerint az első Hangya, Hank Pym, a Bosszú Angyalai tudósa volt az igazi. Ő még a feleségét, Janetet is rovarméretűvé zsugorította, belőle lett a Darázs, és együtt zümmögtek a szupergonoszok fülébe.Pym annyira rápörgött saját maga és családtagjai átméretezésére, hogy később kifejlesztett egy szérumot, amivel megnövelheti magát, és Hangya helyett Óriásként is tud harcolni, ha épp arra van szükség. Persze ő is szerepelt komorabb sztorikban: egyszer megütötte a feleségét, aztán el is váltak.Deadpool

Ryan Reynolds jelenleg is próbál tető alá hozni egy önálló mozifilmet az idegesítő bérgyilkosról, akit egyszer már eljátszott a rémesen sikerült X-Men kezdetek: Farkasban. Abban az öngyógyító képességgel rendelkező Wade Wilson figurája néma volt, pedig a képregényekben éppen az a legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy be nem áll a szája, és halálosan fárasztó szóviccekkel ostromolja a környezetét. Eredetileg ellenségnek találták ki a kilencvenes évek elején, de csakhamar érthetetlen módon olyan népszerű lett, hogy önálló sorozata indult, és mostanában is folyamatosan jelennek meg képregények a főszereplésével, például az, amelyikben megöli az egész Marvel Univerzumot, aztán saját magát.Madman

Egy szuperhős a független képregények világából. A többszörösen díjnyertes rajzoló, Mike Allred agyszüleménye jó példa rá, mi történik a jelmezes igazságosztókkal, ha a kiadónál semmilyen megkötést nem szabnak, és az alkotó azt csinál, amit akar: az ugrándozó bűnüldözők kalandjai előbb-utóbb teljes delíriumba csapnak át, a logika szabályaira fittyet hányva (egyébként nagyjából ez történt Batmannel is a kétezres évek közepén, amikor Grant Morrison írta a karaktert).A Frank Einstein névre is hallgató Madman füzeteiben jól megférnek egymással a dimenzióközi utazások, a társadalomkritikai mondanivaló és a szemkápráztató látványorgia. Nem csoda, hogy Kevin Smith is betette Allredet és a Madmant a Képtelen képregény című filmjébe.


ben affleck madman

Holden (Ben Affleck) Madman-képregényt olvas a Képtelen képregényben


Bunkóman és Gyökér

És ha már Kevin Smith: a geek-rendező, aki részben képregénygyűjteménye eladásával finanszírozta az első filmjét, maga is több szuperhőssztorit írt. A Bunkóman és Gyökér-sorozatot viszont eredetileg csak a filmjei kedvéért találta ki. Ezt a szériát mintázták a Képtelen képregény főhősei Jay-ről és Néma Bobról, akik aztán jól bepöccennek, amikor Hollywoodban a megkérdezésük nélkül forgatnának filmet a beszívott jelmezesekről. A Jay és Néma Bob visszavág arról szól, hogy a címszereplők jól seggbe rúgnak mindenkit, aki felelős ezért, meg azokat, akik be mertek szólni nekik az interneten. Kevin Smith aztán több igazi Bunkóman és Gyökér-képregényt írt, amelyek természetesen méltók Jay és Néma Bob szellemiségéhez.


Bluntman & Chronic


Howard, a kacsa

Nem igazi szuperhős, de annyira idióta, hogy nem bírtuk kihagyni az összeállításból. Ráadásul a hetvenes évektől a mai napig előfordul, hogy együtt szerepeltetik a Marvel ismertebb figuráival, például Pókemberrel vagy She-Hulkkal, a Hulk női változatával. Valójában nem igazi kacsa, hanem egy másik bolygóról érkezett űrlény, de ez nem fontos. Az már annál inkább, hogy a róla szóló képregényekben bármi megtörténhet, egy 2001-es minisorozat végén például Howard Istennel társalog a Pokolban. Ami nem is csoda, mert szülőatyja, Steve Gerber szerint a kacsa eredendően egzisztencialista figura, akivel kapcsolatban az a legnagyobb poén, hogy nincs semmilyen poén.


howard the duck

Lea Thompson és Ed Gale a Howard, a kacsa című filmben


Bármilyen meglepő, a nyolcvanas évek közepén egész estés Howard, a kacsa-film is készült Tim Robbins és Lea Thompson (Marty anyja a Vissza a jövőbe-sorozatból) főszereplésével. Baljós fejlemény, hogy a figura A galaxis őrzői stáblista utáni jelenetében is felbukkan.Spider-Ham

Peter Porker, a Hihetetlen Póksonka a nyolcvanas években jutott Tom DeFalco író eszébe. Egy olyan kiadványban lépett színre, amelyben az ikonikus szuperhősök helyett állatok szerepeltek, többek között Hulk-Bunny és Captain AmeriCat. Utóbbiak mára a feledés jótékony homályába vesztek, Spider-Ham viszont meglehetősen népszerű figurává vált, bár általában nem önálló sztorikban, hanem vendégként vagy borítórajzokon szerepel.


spider-ham


Legutóbb az Amazing Spider-Man lapjain tűnt fel a Spider-Verse című történetben, ahol összeterelték Pókember valaha volt összes alternatív verzióját, Peter Parker klónjaitól az indiai és japán hálószövőig. Megdöbbenve vettük tudomásul, hogy az olvasók üdvözölték Spider-Ham visszatérését, ennek köszönhető, hogy a most futó Secret Wars sztoriban is kapott egy kisebb szerepet.


Kick-Ass

Nem nagyon bírjuk az arrogáns szövegeiről és öncélúan erőszakos sztorijairól ismert Mark Millart, de írt néhány remek sorozatot is. Ezek közé tartozik az első, nyolcrészes Kick-Ass, amelyben egy teljesen átlagos középiskolás srác határozza el, hogy jelmezt ölt, és nehézfiúkra fog vadászni, azt remélve, hogy így könnyebben becsajozik majd, és persze híres lesz.


kick-ass

Aaron Taylor-Johnson és Chloë Grace Moretz a Ha/Ver című filmben


Össze is jön neki a dolog, bár arra nem számít, hogy első nekifutásra pont az történik vele, ami mindannyiunkkal történne, ha hülye maskarában belekötnénk egy csapatnyi bűnözőbe: félholtra verik és körberöhögik. Később viszont találkozik az elmebeteg Big Daddyvel, aki gyilkológépet nevelt a lányából, Hit-Girlből. Ők ketten megtanítják a főhőst, hogyan kell nagyot ütni, és innentől kezdve a széria – a belőle készült filmekhez hasonlóan – már sokkal kevésbé szórakoztató.


kick-ass hit-girl


Nextwave

A Marvel „futottak még” kategóriás szuperhőseiből verbuvált csapat egy H.A.T.E. kódnevű terrorelhárító egységnél dolgozik, és az a dolguk, hogy seggbe rúgjanak és felrobbantsanak bármit, amire pszichopata parancsnokuk, Dirk Anger tábornok rámutat – ő egyébként kilencvenévesnek mondja magát, de annyi kábítószert szed, hogy sokkal fiatalabbnak néz ki. A csapat tagjai azonban rájönnek, hogy a H.A.T.E.-et felvásárolta egy gonosz multicég, így kénytelenek kenyéradó gazdájuk ellen fordulni. De túl sokat nem gondolkodnak a dolgon, mert az nem erősségük.


nextwave


Az erőszakoskodás mellett leginkább ahhoz értenek, hogy „indokolatlanul pózoljanak az utcán”, ahogy a képregény írója, Warren Ellis fogalmaz. A tagok közé tartozik ☠☠☠☠ kapitány, akinek sosem láthatjuk leírva a nevét, mert annyira trágár, valamint Machine-Man, a gépi szexualitás útvesztőiben bolyongó, enyhén alkoholista robot. Első, hatrészes minisorozatuk után a csapat még egyszer visszatért, második történetük címe csak ennyi: Pofán rúglak.


nextwave


Superdupont

Franciaországban kevésbé népszerűek a szuperhősképregények, ők inkább a hagyományos műfajokat, bűnügyi történeteket, sci-fiket kedvelik. A Superman-féle figurákat az amerikaiakkal azonosítják, ennek megfelelően előszeretettel parodizálják is őket. Superdupont-t a szatirikus képregényeiről ismert Marcel Gotlib és Jacques Lob találták ki a hetvenes években.

A karakter nemcsak a tengerentúli szuperhősöket idézi meg, hanem a franciákat illető negatív sztereotípiákat is képviseli: faragatlan és macsó, ezen kívül imádja a vörösbort, és gyakran egy bagettet csap a hóna alá. Legfontosabb ellenfele az Anti-Franciaország nevű terrorista szekta, amelyen keresztül a szerzők honfitársaik bevándorló-ellenességét pellengérezték ki. Magyarul is jelent meg vele egy történet a Papírmozi-antológiában, amelyben gusztustalan földönkívüliek szállnak le a Mars-mezőn. De szerencsére kiderül, hogy békés szándékkal jöttek, csak a francia államelnöknek kell velük jópofiznia.


superdupont


Hősmagyar

Superdupont ihlette a magyar szuperhős-paródiát. Hősmagyar figuráját Bayer Antal találta ki, és az első rövid képregény, amelyben szerepelt, még egyáltalán nem volt vicces, inkább pszichedelikus, nyugtalanító látomásra emlékeztetett, köszönhetően Bardon Barnabás képeinek. A második – és máig sajnos az utolsó – képnovellában viszont Hősmagyar rálelt a saját hangjára.


hősmagyar


Magyar Győző negyedikes szakközépiskolást a tornatanára választja ki a feladatra, hogy megvédje a hazát. Emberfeletti erejét a Lehel kürtjéből kortyolt varázsitalból nyeri, és mielőtt használni akarná a képességeit, el kell számolnia 56-ig. Az ironikus, könnyed hangvétel Pásztor Tamás rajzainak is köszönhető. A magyar alkotók rendszeresen kísérleteznek „komoly” magyar szuperhősökkel is (a Titánember jelenleg is fut), a paródia viszont hazai környezetben sokkal könnyebben járható útnak tűnik, emiatt nagyon szívesen olvasnánk még több Hősmagyar-képregényt.


Kövesd a VS.hu kultúrrovatát a Facebookon is!