Ezeken a reptereken a legjobb aludni

Fotó: Cultura Creative / Oscar Bjarnason

-

Az egyik reptéren felkeltik, aki el mer aludni, a másikon külön szobával várják a fáradt utazót. A Sleeping in Airport internetes oldal szavazásának köszönhetően megtudhatjuk, melyek azok a repterek, ahol nem kínszenvedés az éjszakai várakozás.


A reptéri alvás nem tartozik a legkellemesebb elfoglaltságok közé. Az azonban nem mindegy, hogy a Tom Hankshez hasonlóan a tranzitban rekedt utazó szunyókálása után fájó derékkal és lemerült telefonnal ébred fel, vagy kipihenten böngészi a gépre várva a wifihálózaton az internetet.

Ezért hiánypótló az a lista, amelyet a sokatmondó nevű Sleeping in airports (Alvás reptereken) internetes oldal állított össze a legjobb és a legrosszabb adottságú tranzitokról. A most publikált 2015-ös rangsort a szingapúri reptér vezeti. Véleményükkel nincsenek egyedül, a városállam repülőtere minden hasonló lista élén végez. A várakozókat itt nemcsak kényelmes fotelágyak várják, de külön részeket alakítottak ki azoknak, akik aludni szeretnének. A „csendes sarkokban” nyugodtan és biztonságban lehet pihenni. Két alvás között pedig masszázsfotelek, ingyenes moziterem, PlayStation-sarok, a gyerekeknek játszóház és még ki tudja, mennyi minden várja az utazókat – és persze ingyenes wifi mindenfelé.


Pihenősarok a szingapúri repülőtéren


A weboldal szavazásán a második helyre is egy ázsiai repülőtér került: a szöuli tranzitban is található külön alvósarok, tévésarok, de le is zuhanyozhatnak a várakozók.

Nem kell feltétlenül Ázsián átkelni, hogy a fáradt utazó kellemes élményeket szerezzen a reptéri várakozás közben. A lista harmadik helyére került helsinki repülőtér legmegnyerőbb attrakciója a finn fejlesztésű Go Sleep Pod. A kapszulára hasonlító, egyre több tranzitban elérhető alvóalkalmatosság nemcsak a kényelmes pihenést biztosítja, de a csomagok elhelyezését is.

A negyedik helyezett müncheni reptéren leginkább az óránként 15 euróért igénybe vehető helyiségeket találták vonzónak a lista készítői. Itt az ágyon kívül munkaállomás is rendelkezésre áll. Az ötödik a bécsi repülőtér, ahol a több félreeső helyen megtalálható, alvásra is alkalmas fotelek hívogatják a megfáradt utast.

Kár, hogy azoknak, akik többnyire fapados járatokkal utaznak, leginkább a lista túlsó végén található tranzitokhoz van szerencséjük. A legrosszabb ötben található a Párizs melletti Beauvais és a Milánónál található Bergamo légikikötője. Mindkettőt bezárják éjszakára, vagyis nem csak kényelmetlen, de lehetetlen az ott alvás. Ennél csak egy fokkal jobb a londoni Luton reptér, ahol egyszerűen nincs hol pihenni.

Az új-zélandi Christchurchben se nagyon, ám itt még bizonyos szabályok tiszteletben tartására is ügyelni kell. A repülőtér weboldalán található szabályzat szerint ahhoz, hogy valaki aludni merjen, bizonyítania kell, hogy gépe este 10:30 után érkezett, és reggel nyolcig távozik a tranzitból. Ha ezzel megvan, akkor öt dollár megfizetése ellenében ülve pihenhet.

A legrosszabb alvóhely címét azonban a voksolók a reykjavíki nemzetközi repülőtérnek ítélték meg. Beszámolók szerint itt „ez nem egy szálloda” felkiáltással keltették fel azokat, akik elpilledtek az éjszakai órákban.

Ha nem is kell ennyire durva bánásmódra számítaniuk a budapesti nemzetközi repülőtéren alvó utasoknak, az oldalon található érékelés szerzője azért megjegyzi: nem esett neki jól, hogy a takarítónő hajnali háromkor a feje mellett kezdett el porszívózni. Ferihegy mindenesetre nem szerepel sem a legjobb, sem a legrosszabb terminálok között a Sleepinginairports.net rangsorában.


Részlet a Terminál című filmből


A Sleepinginairports.net oldal a 2015-ös rangsor összeállításakor 26 297, 2014 szeptembere után beérkezett értékelést vett figyelembe. A repterek értékelése folyamatos, ehhez egy adatlapot kell kitölteni, ebben jelezni kell a látogatás dátumát, és egyes szempontok alapján (kényelem, ellenőrzés, étkezés stb.) osztályozni a terminált.