Ezeken a helyeken fürödhet együtt a kutyájával

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Ivonne Wierink-vanWetten

-

Még a Kutyabarát.hu is csak elenyésző számú strandot ismer, amely a kutyák számára sem tiltott hely. A szakportál a magánbefektetőkben bízik, mert szerintük lenne pénz a kutyásoknál, hogy megfizessék a közös fürdőzést.


A kutyák számára több helyen is van fürdési lehetőség, azaz ahol ők fürödhetnek, de mi nem. Ezek olyan szabad vizek, tavak, folyók, patakok, melyek nem fürdővizek, tehát jogszabály nem tiltja a kutyák fürdését azokban. Az emberek fürdését azonban már tilthatják ezeken a helyeken, és sok esetben meg is teszik.

Ahol tábla nem tiltja sem az emberek, sem a kutyák fürdését, ott van lehetőség akár együtt is fürdeni a kutyával, de ezt mindenki csak saját felelősségére teheti.

Egy 2008-as kormányrendelet (A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet) egyértelműen kitiltja a kutyákat és minden állatot a fürdőhelyekről, ami csak a vakvezető kutyákat és az őrkutyákat veszi ki a tiltás alól. A lényegi, kutyákra vonatkozó rész az alábbi:


Állatot a fürdőhely területére bevinni – a járási népegészségügyi intézet által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya kivételével – tilos. A fürdőhely területén a fürdési szezonban horgászni nem szabad.

Hogyan kell ezt értelmezni? A jogszabály szerint szabálytalanul jár el az a gazdi, aki a szabad strandon fürdeti meg a kutyáját, hiszen a szabályozás szerint az is fürdőhelynek minősül. A rendelet szerint nemhogy a vízbe, a strand szárazföldi területére sem megengedett kutyát és más állatot bevinni. Lehetnek olyan területek is, amelyeket nem jelöltek ki fürdésre, de az érintett önkormányzat megtiltja a kutyák fürdetését. Persze, ehhez valamilyen helyi jogszabályt kell alkotniuk, ha érvényesíteni is akarják a tiltást. Általában a „közterületek rendjéről” vagy valamilyen, a környezet védelméről szóló helyi rendeletben szabályozzák ezeket az ügyeket – a bírsággal együtt.

A fentiek alapján kutyát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak az adott időszakban kijelölt fürdőhelynek és (vagy) nincs külön helyi jogszabályi tiltás az állatok fürdetése ellen. Ezekről az ügyekről érdemes az érintett önkormányzatok oldalán tájékozódni. Ha valakit mégis elkaptak és megbüntettek, akkor a fizetés előtt különösen érdemes tisztázni, hogy pontosan milyen strandkijelölési ÁNTSZ-határozat, illetve milyen helyi rendelet alapján tették. Könnyen előfordulhat, hogy hiányzik a megfelelő jogi háttér, és akkor meg lehet spórolni a büntetést. Egy fürdővízprofil vonatkozhat egy vagy több összefüggő fürdővízre – áll a kormányrendeletben.


Hol és hogyan lehet mégis fürdeni kutyával Magyarországon?

A fenti tiltások nem vonatkoznak az olyan mesterséges tavakra, melyek magántulajdonban vannak, és amelyeket nem nyilvánítottak fürdőhellyé. Ezeken a tavakon a kutyák a tulajdonos engedélyével fürdőzhetnek, sőt, ha a tó és környezete alkalmas rá, akkor a gazdi is együtt fürdőzhet négylábú kedvencével. Természetesen mindezt saját felelősségére, de nincs ez másképpen a „hivatalos” fürdőhelyeken sem. Ilyen például a délegyházi Tavirózsa kemping strandja.

Vannak olyan vállalkozó szellemű emberek, aki kifejezetten kutyásoknak nyitnak strandot. Az országban azonban a Kutyabarát.hu is csak egy ilyet ismer, a Szegedi Kutya Klub által fenntartott Kutyastrandot – azaz csak ismert, ugyanis idén megszűnt a strand. Egyéb lehetőségként vannak már olyan kutyapanziók, ahol kifejezetten kutyák számára hoztak létre medencéket, ahol fürdőzhetnek.

2015-ben nyitotta meg kapuit két- és négylábúak előtt a Kutyakemping Bugyin, ahol gazdi és kutya akár együtt is fürdőzhet, hiszen a tó magántulajdonban van, így tiltó szabályok nem vonatkoznak az együtt fürdőzésre. Az üzemeltetők szerint a víz ellenőrzött, nem kell aggódni a fertőzésveszélytől, azonban természetesen mindenki saját felelősségére fürödjön a tóban.

A fentieken kívül felsorolható még a tihanyi Belső-tó, ahol a kutyák még legálisan, szabadon fürdőzhetnek egy kijelölt helyen, köszönhetően a tavat üzemeltető horgászegyesületnek. Szintén Tihanynál van még egy rész, a Tihany-Sajkod partszakasz, távolabb a helyi strandtól, ahol már a kutyabarát partszakasz található, ám a hírek szerint már itt is tiltó táblát helyeztek ki.


A horgásztavakat is tiltják

Az a tó, amely horgásztónak van nyilvánítva, fürdőzés szempontjából ugyanúgy zárt terület a kutyák (és emberek) számára, ezt általában tábla is jelzi. A bányatavaknál is hasonló a helyzet. A kisebb-nagyobb folyóinknál nincsenek tiltások általában, sem általános, sem helyi rendelet nem tiltja a kutyafürdetést, azonban a folyóban való fürdés nagyon veszélyes mind a gazdiknak, mind pedig a kutyáknak. Kizárólag olyan partszakaszon engedjük be a kutyát a vízbe, ahol meggyőződtünk arról, hogy a folyónak azon részén nincs sem sodrás, sem hajóközlekedés (pl. holtágaknál).

A Kutyabarát.hu a helyzet javulását az olyan kutyabarát emberek, vállalkozások tevékenykedésében látja, akik, illetve amelyek felismerték azt, hogy van lehetőség a változtatásra, és akinek módja van rá, az meg is teszi. A szakemberek szerint a kutyások szívesen megfizetik ennek költségeit.