Ezekbe a budapesti kecókba mi is szívesen beköltöznénk

Forrás: Airbnb

-

A 2008-ban alapított Airbnb.com egyszerű ötleten alapul, összeköti a szálláskeresőket azokkal, akik a lakásuk vagy szobájuk kiadásával jutnának bevételhez. A nappaliban leterített gumimatracokkal induló szolgáltatás mostanra több mint másfél millió szállást kínál a világ 34 ezer városában, a belvárosi lakások és családi házak mellett ma már kunyhót, világítótornyot, hajót, iglut, villát, malmot, kastélyt, kocsmát, lakókocsit is bérelhetünk a cégen keresztül. Budapesten is több ezren kínálnak szállást az Airbnb-n, kiválogattuk a kedvenceinket.


Noha az Airbnb budapesti oldalán akad olyan szállás is, ahol több mint 320 ezer forintot kérnek egy éjszakáért, az oldal egyik vonzereje az, hogy sok hirdető jóval alámegy a belvárosi szállodák, hostelek árainak. Az egészen egyszerű, pár ezer forintos lehetőségeket jellemzően ki is használják a turisták, ugyanakkor egyre többen vannak azok a kiadók is, akik nem az alacsony árakkal, hanem inkább lakberendezési kuriózumokkal próbálnak imponálni. Ilyen ajánlatok közül szemezgettünk.


Különös kúl

Adam a lokációra (Kazinczy utca, 35 lépésre a Szimplától) és a trendi jegyekre is nagy gondot fordított. A kétszobás, négyfős lakásban beltéri tégla, fehér csempe, műfű, érdekes világítás és Vasarely-poszterek is vannak.

Ár: 36 euró/éj132 négyzetméter fény

Három háló-, két fürdőszoba, erkély és szauna is található ebben a nagykörúti lakásban. Főként a családok és a csajos hétvégét tervezők találják meg itt a számításukat.

Ár: 100 euró/éj (4 főig)Indusztriál romantika

A Dunától egypercnyi sétára található 4+1 ágyas lakást egy régi boltból alakították át. Egyediségét nemcsak az előző funkció nyomai, hanem az ezzel összhangban kialakított indusztriális enteriőr is adja, a kiadó pár saját készítésű dekorációjával együtt.

Ár: 50 euró/éjAntik és kék

Festmények a falakon, kandalló a konyhában, illetve egyértelmű jelei annak, hogy az antik tárgyak mellett a kék színt is kedveli a kétfős lakás házigazdája.

Ár: 37 euró/éj


airbnb


Fiatalos minimál

Gerardo Palotanegyedben található, maximum három fő számára kiadó lakása praktikus és letisztult, a visszajelzések alapján pedig a modern, felújított belvárosi lakást keresők egyik kedvence.

Ár: 29 euró/éj


airbnb


Túl cuki?

Az Operával szemben kínálja Carmen és Tomi a pároknak és lánytesóknak is ideális kék-fehér ékszerdobozt.

Ár: 20 euró/éj


airbnb


Belvárosban, kertben

Családoknak lett kitalálva az Astoria és Blaha Lujza tér közti kis oázis, de tulajdonképpen bárkinek ideális lehet, akit nem zavar a hercegnős komód. A lakás csendes és nyugodt, üdítő zöld környezetben.

Ár: 50 euró


airbnb


Hű, de fehér

A Dob utcai 30 négyzetméteren nincs túl sok díszítőelem, de az mind hangsúlyos lesz a fehér dominanciában.

Ár: 35 euró/éj


airbnb


Egyszerűen a Vár alatt

A Vízivárosban található lakban pont jó a fa, a letisztult formák és a színek aránya. Tágas és csendes lakás, nyugodtan ajánlható olyanoknak is, akiknek dolgozniuk is kell ittlétük alatt.

Ár: 44 euró/éj


airbnb


Hangszerelt panoráma

A duplex típusú lakás az M1 közelében van, így azoknak ideális, akik utazgatnának is Budapestről. A panorámához egy százéves bécsi zongora társul.

Ár: 33 euró/éj


airbnb


A berendezés eladó!

Indusztriál stílusú lakásában Babett nem bánt csínján a berendezési tárgyakkal. A legkülönbözőbb helyekről származó dolgok – például fogorvosi szék – mellett az extra bringák és a pazar kilátás (Parlamentre néző ablakok) miatt is dicsérik a szállást. Ha a vendégek beleszeretnek valamibe a berendezésből, alkudhatnak is rá.

Ár: 34 euró/éj


airbnb


Szigorú vonalak állatokkal szelídítve

Lótuszban üldögélő macska képe a falon, tehénszőr a padlón, kilógatott fényképek a plafon alatt, mindez egy letisztult vonalakkal határolt, fekete-fehér térben. A belvárosi lakás egy tipikus Airbnb-lak, minden szükségletet kielégít, de van annyira egyedi, hogy sokaknak nem tetszene.

Ár: 38 euró/éj


airbnb


Mikro

Valószínúleg ez a legapróbb budapesti Airbnb-lakás a belvárosban. Ettől függetlenül minden megvan benne, amire két emberenek szüksége lehet, és a jó kialakítás a hely szűkösségét is képes feledtetni.


Ár: 40 euró/éj


airbnb


Penthouse

Az Andrássy úton lévő, tíz férőhelyes lakáshoz nem társul túl hosszú leírás, Alexandra a képekre és az értékelésre bízza a tájékoztatást. Ezekből pedig világosan kiderül, hogy a lakás méltó a nevéhez.

Ár: 175 euró/éj


Airbnb


Fafalak

A lamináltfa-burkolás adja a Gellért-hegyen található lakás hangulatát. Elhelyezkedése mellett ez a természetes, meleg közeg teszi népszerűvé a maximum öt vendégnek alkalmas szállást.

Ár: 42 euró/éj


Airbnb


Színkavalkád

Chill out dizájn – a tulajdonosoknak ez ugrik be elsőre a lakásról, amely egyben tarkabarka és eklektikus is. Egy kis tengerparti nyaraló veszett el benne, nyugágyakkal, kagylós díszítéssel, festményekkel és gitárral a falon.

Ár: 29 euró/éj


Airbnb


Galéria megbolondítva

Van egy kiadó lakás az ötödik kerületben, ahol akár fára mászva is nyugovóra térhetünk. És ennyi már pont elég is.

Ár: 40 euró/éj


Airbnb


Így kezdődött

Az Airbnb-nek mára tizenkét nemzeti irodája van, és összesen 190 országban lehet igénybe venni a közvetítő szolgáltatást. Keveseknek kell magyarázni, miről is van szó, ha az ember airbnb-zik, de azt sokan nem tudják, hogy miből lett a világ egyik legsikeresebb közösségi gazdálkodása.

2007 októberében Brian Chesky és Joe Gebbia, a Rhode Island School of Design egyetem hallgatói dolgozták ki az Airbnb elődjét. Létrehoztak egy online felületet, amely szállás- és reggelizési lehetőségeket közvetített a népszerű San Franciscó-i Formatervezői Konferencia szoba nélkül maradt résztvevőinek. Közben ők is lefektettek a nappalijukban három gumimatracot, hogy fogadjanak néhány vendéget, akik még reggelit is kaptak. Cserébe arra inspirálták a fiatal tervezőket, hogy továbbvigyék a szükségből született, lakbér-kiegészítésnek szánt ötletet.

A tervezőkhöz négy hónappal később csatlakozott a Harvard számítástechnikai szakán diplomát szerzett Nathan Blecharczyk, akivel 2008 augusztusában élesítették az Airbedandbreakfast.com-ot. Még az akkori amerikai elnökjelöltek is szerepelnek az Airbnb-sztori első felvonásaiban. A rajzolt Barack Obama a reményt, John McCain a függetlenséget képviselte a trió müzlisdobozain, amelyeket annak érdekében dobtak egyenként 40 dollárért piacra, hogy a támogatásokból fedezzék a honlap fejlesztését. Miután egy befektető cég is mögéjük állt, elkészült az üzleti modell, 2009-től pedig már a mai rövid formában (airbnb.com) ismert az azóta 34 ezer városban található, több mint 1,5 millió szállást listázó honlap.

Miközben a megosztott szoba/lakás koncepció azóta sokaknak jelentős havi jövedelmet jelent, a cég jótékonysági ügyekkel, igéző grafikai megoldásokkal, egyre szabályozottabb működéssel, fenntarthatósági programmal tartja élénken a többmilliós, nyitottságra, bizalomra, vendégszeretetre és üzleti szemléletre is építő közösséget. Nemrég például filmet forgattak a Pride apropóján, Host with Pride címmel. Az egyik legszimpatikusabb programjukkal pedig csatlakoztak egy az egész világra kiterjedő katasztrófaelhárító programhoz, hogy megkönnyítsék a vendéglátók számára a szabad szobák felajánlását a fedél nélkül maradt áldozatok számára.

Az Airbnb folyamatosan fejlődik az egész világon, ez pedig részben annak köszönhető, hogy igyekszik minden segítséget megadni a felhasználóknak, hogy szabályosan, legálisan és elővigyázatosan működjenek. Ebbe pedig beletartozik az adózás, a garancia és a helyi jellegzetességek feltüntetése is.