Ezek miatt inoghat Fazekas Sándor miniszteri széke

Fotó: MTI/MTVA / Nagy Lajos

-

Hamarosan távozhat a kormányból Fazekas Sándor agrárminiszter, legalábbis erről írt hétfőn egy kormányhoz közel álló lap, a Napi Gazdaság. Orbán aztán cáfolta a hírt. Megnéztük, miért merülhetett fel a miniszter távozása, és mit csinált Fazekas, amikor éppen nem botránygyanús ügyek miatt merült fel a neve.


„Karcag büszke város” – lényegében ennyi magyarázatot adott Orbán Viktor 2010-ben, mikor bemutatta minisztereit. A kormánynévsorban az egyik meglepetés Fazekas Sándor neve volt. Húsz évig volt ugyanis az alföldi kisváros polgármestere, innen érkezve kellett volna a kormányfő elvárása szerint megmentenie a magyar vidéket és mezőgazdaságot.Megtekintések, pálinkakóstolás, piacozás

Kezdetben a nyilvánosság számára úgy tűnt, hogy Fazekas egyfajta látványminiszterként tevékenykedik majd. Utazgatott az országban, pálinkát kóstolt, tehenet simogatott, megtekintette az aratást, hungarikummá nyilvánított termékeket – többek között a karcagi birkapörköltet –, kombájnban pózolt, és még termelői piacot is nyitott a minisztérium árkádjai alatt. Az ezekről az eseményekről készült képek bejárták a sajtót, többek között az a fotó is, amelyen ingujjban, zsebre dugott kézzel adja át a segélycsomagot egy rászorulónak.Előjönnek az oligarchák

A búzamorzsolgatás mellett komoly dolgok is kezdődtek a minisztériumban. Ilyen volt például az állami földek bérleti jogának pályáztatása. A színfalak mögött dúló konfliktusok akkor kerültek napvilágra, mikor Ángyán József, a minisztérium államtitkára 2012 elején lemondott, majd éles szavakkal bírálta a kormányt. Ángyán odáig ment, hogy maffiacsaládoknak nevezte a nagybirtokosokat, akik szerinte a politikát irányítják. Ángyán bemutatta, hogyan nyernek bizonyos érdekkörök, például Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester.


Ángyán József kiborította a bilit földügyekben


Tüzépes Kati is színre lép

A kormányváltás után megszűnt az önálló környezetvédelmi tárca, csak egy államtitkárság maradt belőle. A kritikusok szerint Fazekas idején teljesen leépült a környezetvédelem, aminek egyik szimbóluma a bírálók szerint az volt, hogy Tolnai Jánosné Szatmári Katalint nevezték ki a zöldhatóság élére. Szatmárinak nem volt sem szakmai tapasztalata – korábbi munkahelyére utalva még kormánypárti körökben is „Tüzépes Katinak” nevezték –, sem nyelvvizsgája, doktori címét pedig egy kamuegyetemen szerezte. 2013 végén végül lemondott, tavaly hűtlen kezelés miatt emeltek vádat ellene. Igaz, nem a főigazgatói tevékenysége miatt, hanem egy korábbi ügyben.A hivatalból loptak

Az első, igazán kínos ügy 2013 őszén bukott ki, amikor az ügyészség őrizetbe vette az EU-s támogatások elosztásáért felelős, a tárca alá tartozó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjét és három bűntársát. A gyanú szerint szervezett módon követtek el visszaéléseket: az erre a célra alapított gazdasági társaságok által valótlan tartalmú területalapú támogatási kérelmeket nyújtottak be, majd ki is fizették, lényegében önmaguknak, a támogatásokat.


Fazekas Sándor


Választások egy indulóval

Új törvényt fogadott el 2012 nyarán a parlament az agrárkamarákról, amely kötelezővé tette a kamarai tagságot. A következő év elején megrendezték az agrárkamarai választásokat is, de azok furcsán alakultak. Gyakorlatilag csak a Fidesszel szövetséges Magosz és a vele együttműködő szervezetek listájára lehetett szavazni, így nem csoda, hogy a részvétel nem érte el a nyolc százalékot sem. Mint őstermelő, Fazekas Sándor is szavazott Karcagon, és akkor azt találta mondani, hogy „komoly érdeklődés mutatkozik” a választások iránt. Az egyetlen listát úgy fordította le, hogy a széthúzás helyett összefogás jött létre.


Gyekiczki János; Fazekas Sándor


Miért lett Fazekasból újra miniszter?

A tavalyi parlamenti választás előtt azon kevés miniszter között tartották számon, akinek inog a széke. A Fideszben a sorozatos botrányok mellett felrótták neki azt is, hogy nem tudta kézben tartani a vidékfejlesztési és a mezőgazdasági irányítást, gyakorlatilag szétesett a tárca apparátusa. Fazekas ennek ellenére a harmadik Orbán-kormánynak is tagja lett. A miniszterelnök azonban nem lehetett maradéktalanul elégedett a miniszterével, erre utalhatott, hogy a vidékfejlesztés a tárcától átkerült a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez.


Fazekas Sándor


Amikor nincs jelentősége a barátságnak

A miniszter jó viszonyt ápolt azzal a vállalkozóval, akinek tiszafüredi telepén tavaly nyáron illegálisan vágtak le lépfenével fertőzött szarvasmarhákat. Az anthraxos húsból iskoláknak és más közintézményeknek főztek ételt. Nyolc ember került kórházba a fertőzés miatt. A vágóhidat működtető City-Farm Kft. korábban tarolt a földhaszonbérleti pályázatokon. A cég nemcsak olcsó földet kapott az államtól, hanem jelentős támogatást is. Fazekas azt közölte: ismeri a vállalkozót, de szerinte ennek nincs jelentősége. Azzal érvelt, hogy egy magánember rossz döntéseit nem lehet a körzet képviselőjének nyakába varrni, még akkor sem, ha az éppen a földművelésügyi miniszter.


Fazekas Sándor


Moszkvai kapcsolat

Az igazi nagy blama idén év elején kezdett kibontakozni, amikor vesztegetés gyanújával őrizetbe vették Kiss Szilárdot, a moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséját. Bár diplomáciai területen is tevékenykedett, Kiss állítólag nem Szijjártóhoz, hanem Fazekas Sándorhoz áll közel. A vidékfejlesztési minisztertől elismerő oklevelet kapott a magyar–orosz agrárkapcsolatok fejlesztése miatt. Fazekas 2013 októberében az orosz gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztossá nevezte ki, annak ellenére, hogy a nemzetbiztonsági átvilágításon Kissnél kockázatokat tártak fel. Fazekas a mai napig kitart amellett, hogy Kiss jól végezte a munkáját.


Szatmári Zoltán; Fazekas Sándor


Odalett az állam pénze?

A Földművelésügyi Minisztérium a brókerbotrányból sem maradt ki. Egyik háttérintézménye, a TIG Kft. 410 millió forintot tartott a Hungária Értékpapír Zrt.-nél. Bár a kormányfő utasította a minisztereit, hogy mentsék ki a brókercégeknél tartott közpénzt, a tárca ezt nem is tudta időben megtenni, a pénzük bent ragadt. A tárca azzal védekezett, hogy már évek óta tilos brókercégekben pénzt tartani, de az állami cég vezetői ezt figyelmen kívül hagyták. Az erről szóló közleményükben fontosnak tartották megemlíteni: a tárca nem hibázott.


Fazekas Sándor


Bróker Marcsi

Személyesen is kínos lehet Fazekas számára az utazási irodaként és engedély nélküli befektetési cégként is működő karcagi Kun-Mediátor Kft. ügye. Karcag nem túl nagy város, amelynek az élén Fazekas húsz évig állt polgármesterként, vagyis nyilván ismerte a jelenleg állítólag Mexikóban bujkáló Dobrai Sándornét. A Fidesz megpróbálta a Jobbikra és az MSZP-re tolni az ügyet, de a helyi lap régi számainak előkeresésével viszonylag gyorsan világos lett, hogy a „Bróker Marcsi” néven ismert üzletasszony többek között tombolanyereménnyel támogatta Fazekas kampányát.