Ezek Európa leghasznosabb első és második idegen nyelvei

-

Az első helyen nincs nagy meglepetés, a leghasznosabb második idegen nyelvről azonban már megoszlanak a vélemények.


Európában számos anyanyelvű ember él, de szükséges, hogy másik nyelvet is ismerjenek, főleg, ha olyan etnikumúakról van szó, mint például a katalánok, a walesiek vagy a flamandok.


A Statista készített egy felmérést, hogy az európai polgárok melyik idegen nyelvet tekintik a leghasznosabbnak, nem történt nagy meglepetés:Egy meglepetés mégis van a listán. Három ország nem szerepel rajta, a két angol anyanyelvű, illetve Luxemburg. Ennek a három országnak a lakosai szerint ugyanis a leghasznosabb a francia. A luxemburgiak 72 százaléka, az írek 38 százaléka, valamint a britek 32 százaléka gondolja így. Igaz, a luxemburgiak 90 százaléka beszél a szomszédos Franciaország nyelvén, ami hivatalos nyelve is az országnak.


Második idegen nyelvként azonban már sokkal több nyelv felbukkan, így az orosz, a francia, a spanyol, a német és az olasz.

Az oroszt leginkább az Oroszországgal szomszédos államok lakosai jelölték meg, a finnek, a litvánok, a lettek, az észtek, illetve még egy ország állampolgárai: Ciprusé.

A második idegen nyelvek között azonban a legnépszerűbb a német, az összes európai 17 százaléka gondolja így.

Hogy melyik országban melyik a legnépszerűbb második idegen nyelv, azt az i100 oldalán találja meg.