Ezekben a városokban romlik a leggyorsabban az élet minősége

-

Damaszkusz, Kijev és Tripoli zuhantak a legnagyobbat azon a listán, ami a világ városait az élhetőségük alapján rangsorolja. A fegyveres konfliktusok és gazdasági krízisek állnak a legtöbb város mélyrepülése mögött.


A The Economist gazdasági elemző intézete, az Intelligence Unit idén is összeállította azt a 140 elemből álló listát, amely a városokat az alapján állítja sorba, hogy milyen életkörülményeket nyújtanak – vagyis mennyire jó ott élni.


Jelenleg a szíriai Damaszkuszban a legrosszabb élni, sehol a világon nem rosszabbak az életkörülmények, mint az évek óta elhúzódó polgárháború sújtotta városban. Damaszkusz az utóbbi 5 évben 27 pontot esett, így most 29.3 pontja van az Economist mérlegelése alapján – írja az Independent.

Az elmúlt év legmeredekebb esését Kijev produkálta, így az előkelőnek nem nevezhető 132-ik helyre került a listán. Az ukrajnai konfliktus azonban az orosz városoknak sem tett túl jót: az Oroszország elleni szankcióknak köszönhetően Moszkva és Szentpétervár a hetedik, illetve tizedik helyen állnak a legnagyobb visszaesések listáján.

Ugyan Athén korábban a legélhetőbb városok elit klubjába tartozott, a görög gazdasági válság miatt az ötödik legnagyobb zuhanást mondhatja magáénak, így most a teljes lista 72-ik helyét foglalta el.

Az élhetőségi listát – immár ötödik éve töretlenül – az ausztráliai Melbourne vezeti, ám Bécs és Vancouver sincsenek komolyan lemaradva.