Ezek a legolcsóbb utasbiztosítások

-

Akár egy vacsora árából kihozhatjuk egy négytagú család kéthetes nyaralásának biztosítását. Ha nemcsak lábat lógatnánk, hanem megmásznánk egy-két vulkánt is, a sportos utasbiztosításokért több mint 20 ezer forintot kell fizetni, a marokkói vidék meghódításának biztosítása pedig ennek is a másfélszeresére rúg.


Egy négytagú család kéthetes nyaralása bizonyosan több százezer forintba kerül. Ehhez képest igazán nem nagy pluszkiadás egy utasbiztosítás megkötése, hiszen azt akár egy vacsora árából is ki lehet hozni. Ingyen is van persze biztosítás - ilyen a hitelkártyákhoz kapcsolódó alapszolgáltatás vagy az európai egészségbiztosítási kártya -, ám ezek nem nyújtanak széles körű védelmet. Csak a sürgősségi alapellátás van benne. Ennél azonban többre is szükség lehet, hiszen egy tengeri sün vagy nehezen járható túraút is okozhat kellemetlen meglepetéseket.


Autóval is megéri

Számításaink szerint akár 14 ezer forint alatt is letudható a teljes család biztosítása egy szimpla ejtőzős, tengerparti vagy városnézős nyaralásra. Ha az úti célunk valamely európai állam, nincsenek különbségek a díjak között, és a Netrisk.hu felületén elérhető ajánlatok között tallózva úgy tűnik, az sem hoz érdemi eltérést, hogy városban vagy tengerparton töltjük-e az időnket. Kalkulációnkban két felnőtt és két gyerek biztosítása szerepelt, s nem ragaszkodtunk az exkluzív szolgáltatásokhoz. Nem kértünk extra szolgáltatást terhesgondozásra, szülésre.

Az alaphelyzetben repülős utazással számoltunk; ha kocsival mennénk, s az autóra is kiterjesztenénk a biztosítást, az nagyságrendileg 1500 forinttal dobná meg a díjat. Vagyis még autóval együtt is húszezer forint körüli kiadással számolhatunk két hétre.


A séta és láblógatás nem kerül sokbaNem minden család szeret két hétig a vízparton heverni, sokan keresik az aktív kikapcsolódás lehetőségeit. Legyen szó raftingról vagy egy vulkán megmászásáról, érdemes tudni, hogy az alap utasbiztosítások nem a sportbalesetekre vannak kitalálva. A sportos kikapcsolódásokra köthető biztosítások drágábbak, de csak ezek fedezik az extra balesetek költségeit - hiszen itt akár az is előfordulhat, hogy helikopterrel kell lehozni valakit a hegyről. Az efféle ajánlatok már a sportszerek biztosítására is jók - egyes csomagokban szerepel, másokban nem.

Vagyis ha nem túrázunk, hanem saját felszereléssel búvárkodunk, evezünk, érdemes áttekinteni az ajánlatokat ez alapján is. A sportos nyaralásokra köthető biztosítások nagyjából tízezer forinttal drágábbak az alapnál.Az unión kívüli célországok extra kockázatot és ennek örvén extra költséget jelentenek. Az extrém példákat most számba nem véve az olasz tengerparti üdüléshez képest nagyjából 3500 forinttal kell többet fizetni egy marokkói vagy törökországi nyaraláskor. A legtöbbet akkor kell kicsengetni az utasbiztosításért, ha Európán kívül tervezünk valamilyen aktív kikapcsolódást.

Ha kéthetes nyaralásunk alatt az Atlasz-hegységben szeretnénk túrázgatni, akkor ennek biztosítása a szimpla, olasz, láblógatós nyaralásnak több mint duplája lesz.

Az ajánlatok közül nem feltétlenül a legolcsóbbat érdemes megvenni. A biztosítók különböző összeghatárig fizetnek sürgősségi ellátás, baleseti halál vagy poggyászkár esetén. Ennek alapján minden utas a maga szája íze szerint választhatja ki, neki milyen szolgáltatás fontos. Az ajánlatok között akár az is dönthet, hogy melyik társaság fizet a laptopot, tabletet, fényképezőgépet ért kár után, de szempont lehet a sürgősségi fogászati ellátások közti különbség is.