Ezek a fulladásveszélyes játszószőnyegek

-

A kínai és malajziai termékekről darabkák válhatnak le. Az egyik pedig túl hangos is volt.


Fulladásveszélyes játszószőnyegeket talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A laboratóriumi vizsgálatnál az ellenőrzött 12 fajta játszószőnyegből 7-nél az előírt húzóvizsgálat során darabkák váltak le. A húzóvizsgálatnál azt ellenőrzik, hogy a kisgyermek a játszószőnyegből – azt harapdálva, rágva, illetve a kezével húzva – le tud-e választani olyan kis részeket, amelyek akár fulladást vagy maradandó károsodást okozhatnak.

Egy termék az akusztikai követelményeknek sem felelt meg. A játszószőnyeg zenélő részei által kibocsátott hang ereje a megengedettnél nagyobb volt, és halláskárosodást idézhet elő.

A tájékoztatás szerint a kifogásolt termékek Kínából és Malajziából érkeztek, illetve az egyik azonosíthatatlan származású volt, márkaneveik: EVA PUZZLE MATS, SUN TA TOYS és Baby Mix.

A hatóság a nem biztonságos termékeket kivonatja a forgalomból. Az évek óta rendszeresen tapasztalt hiányosságok miatt a gyermekjátékok továbbra is kiemelt szerepet kapnak a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálati programjában.