Ezeket a fiatalokat támogatja a Filmalap

-

Az Egy nap, a Virágvölgy, A hetedik alabárdos, a Műanyag égbolt és a Hat könnyű lecke című filmtervek kapnak gyártási támogatást a Magyar Nemzeti Filmalap első alkalommal meghirdetett Inkubátor Programjának keretében. A pályakezdő filmeseket segítő pályázat eredményeit pénteken hirdették ki Budapesten.


A program célja, hogy a frissdiplomás filmesek pályakezdésének támogatása mellett ösztönözze az új és eredeti hangok megjelenését a magyar filmgyártásban. A pályázatra 67 filmterv érkezett, amelyek közül 12 alkotást juttattak tovább a program mentorai, Enyedi Ildikó, Kerékgyártó Yvonne, Pataki Ágnes, Petrányi Viktória és Pusztai Ferenc. A győztes pályaműveket végül a Filmalap pénteki Pitch Fórumán választották ki, részben a Toldi moziban összegyűlt szakmai közönség szavazatai, részben pedig a mentorok javaslatai alapján.

A program nyerteseinek a gyártási folyamatokra játékfilmek esetében legfeljebb 62 millió, dokumentumfilmnél 22 millió, míg animációs filmtervnél 82 millió forint értékben nyújtanak támogatást.

A játékfilmek között kap gyártási támogatást Szilágyi Zsófia Egy nap című filmterve, Csuja László egy magának csecsemőt lopó magányos nőről szóló Virágvölgy című drámája, valamint Vékes Csaba és Dudás Balázs vígjátéka, A hetedik alabárdos, amelynek főhőse egy vidéki színházban mellőzött csoportos szereplőből válik megkerülhetetlen szereplővé az igazgató emlékezetvesztésének köszönhetően.A szakmai közönségtől a legtöbb szavazatot Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilm-terve kapta, amely egy Magyarországra került szomáliai menekült hétköznapi küzdelmeit mutatja be.

A nyertes pályaművek között van Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja is, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki.

A Filmalap forgatókönyv-fejlesztésre hívta továbbá Szőcs Petra Gemma nővér című filmtervét, míg Zsemberi Zsófia Pinkler című alkotásával a prágai filmművészeti egyetem, a FAMU jóvoltából részt vehet a Midpoint elnevezésű nemzetközi forgatókönyv-fejlesztő workshopon.

Az eredményhirdetés zárásaként Havas Ágnes, a Filmalap vezetője hangsúlyozta, hogy az Inkubátor Programot jövőre is meghirdetik a pályakezdő filmesek számára.