Ez volt az év legkeresettebb híre az AP szerint

Fotó: AFP / YANN COATSALIOU

-

A szexuális ragadozó megelőzte az elnök Trumpot és a tömeggyilkos Paddockot.


Az amerikai hírügynökség szerint Harvey Weinstein filmproducer szexuális zaklatási ügyei miatt kirobbant botrányok érdekelték leginkább a hírfogyasztókat. Az Oscar-díjas Weinstein a filmipar egyik legbefolyásosabb szereplője volt. A The New York Times október elején két, teljes oldalas oknyomozó riportot írt róla, ebben több színésznő vallott arról, hogy Weinstein évtizedeken keresztül szexuális ragadozó volt.

A botrány magával rántotta a Weinstein-vállalatot és a producer ellen nyomozás indult Nagy-Britanniában is. A botrány kirobbanása egyre több színésznő jelentkezett, hogy szexuális zaklatások áldozatai voltak, s nem csupán Weinsteinéi. Híres színészekről, például Dustin Hoffmanról derült ki, hogy szintén molesztálták kolléganőiket, Kevin Spacey-től pedig gyermekkorú fiúk molesztálása miatt vált meg a filmipar.

A Weinstein-ügy megrázta Európát is, ahol egymás után kerültek napvilágra hírességek, elsősorban filmes és színházi szakemberek zaklatási ügyei. A botránytól nem maradt mentes Magyarország sem.

Az AP hírügynökség második legkeresettebb sztorija Donald Trump elnökségének első, mozgalmas éve volt. Tavaly egyébként Trump sokakat meglepő választási győzelme volt az AP legkeresettebb híre.

A harmadik legolvasottabb történet a 2017. október 1-jén Las Vegasban egy countryzenei fesztiválon elkövetett lövöldözés volt. Az USA történetének legnagyobb mészárlásában 59-en meghaltak és 515-en pedig megsebesültek. A tettes a 64 éves Stephen Paddock nyugdíjas könyvelő volt, aki tettének elkövetése után öngyilkos lett. Az évtizedeken keresztül kettős életet élő Paddock indítékaira azóta sem derült fény.

Az AP 1936 óta állítja össze az év legolvasottabb történeteit. Az első összeállításban az Egyesült Királyság uralkodójának, VIII. Edwardnak a lemondása volt a legkeresettebb.