Ez várhat Magyarországra az MNB szerint

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A nyersanyagárak számottevő csökkenése és az inflációs várakozások mérséklődése mellett az infláció érdemben és tartósan elmarad a céltól, így az inflációs cél elérése 2018 első felére tolódik – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgató csütörtökön, a jegybank Inflációs jelentését bemutató sajtótájékoztatón. Elmondta: az MNB szakértői idén és jövőre is 3 százalék körüli gazdasági növekedésre számítanak.


Virág Barnabás kiemelte: a másodkörös inflációs hatások visszaszorítása az alapkamat csökkentését indokolja addig, amíg a monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével.

A Magyar Nemzeti Bank kedden már közzétette a jelentés fő számait, amelyek szerint jelentősen, a korábban várt 1,7 százalékról 0,3 százalékra mérsékelte idei inflációs várakozását az MNB, míg a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését az előzőleg várt 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelte.

A jegybanki Inflációs jelentés kedden kiadott fő számai alapján az MNB továbbra is azzal számol, hogy 2017-ben a gazdaság 3 százalékkal bővül. A jegybank szerint az infláció 2017-re 2,4 százalékra gyorsul – decemberben még 2,6 százalékos fogyasztói áremelkedést vetítettek előre.


Egyre több múlik a lakossági fogyasztáson

Az MNB elemzői idén 1,8 százalékos, jövőre 1,7 százalékos uniós normák szerint számolt GDP-arányos államháztartási hiányt várnak – derül ki a jegybank csütörtökön publikált inflációs jelentéséből.

A szakértők ebben még nem vették figyelembe, hogy a kormány hiány nélküli, azaz 0 szaldós költségvetés összeállítását tervezi.

A lakossági fogyasztás idén 3,5 százalékkal, 2017-ben 2,8 százalékkal bővül, a gazdasági növekedésen belül egyre meghatározóbb lesz a háztartások fogyasztása – derül ki a jelentésből.