Ez vár arra a bankra, amely nem számol el időre

-


A pénzügyi intézményeknek a deviza alapú kölcsönöknél az elszámolást 2015. március 1. és április 30. között kellett postára adniuk a fogyasztók részére – emlékeztet közleményében a jegybank. A véghatáridő alól csak az olyan eset képez kivételt, ha az adott pénzügyi intézmény – szerződési feltételek tisztességességének megállapítása iránt indított – bírósági pere 2015. március 1-ig nem zárult le. Ebben az esetben ugyanis az elszámolás megküldésének határideje a per befejezésétől számított 60. nap.

Az MNB a törvényi határidő leteltét követően megállapította, hogy a Banif Plus Bank Zrt. több mint 35 500 darab szerződése kapcsán mulasztotta el megküldeni az elszámolásokat a fogyasztók részére. A jogszabálysértés alapján az MNB arra kötelezte a Banif Plus Bankot, hogy elszámolási kötelezettségének haladéktalanul tegyen eleget, emellett a késedelem mértékére tekintettel 18 millió forint bírságot szabott ki a hitelintézetre, amelynek ügyfelei várhatóan május végéig kaphatják meg a papírokat.

Az MNB további pénzügyi intézményeknél is vizsgálja, hogy történt-e mulasztás az elszámolások megküldésével összefüggésben, ezek esetében azonban a Banif Plus Bankéhoz képest jóval kisebb számú késedelmes értesítőről van szó. Ha e további pénzügyi intézményeknél megállapítható a jogsértés, akkor a jegybank valamennyi körülményre tekintettel dönt a szankció jellegéről és mértékéről – áll az MNB közleményében.