Még nem dőlt el, indul-e eljárás a kirúgott állami cégvezető ellen

-

Az állati hulladékokat feldolgozó ATEV Zrt. vezérigazgatóját már korábban menesztették, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pedig feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt. A rendőrség most feljelentéskiegészítést rendelt el. A célkeresztben álló cégvezető állítólag Simicskáék embere volt.


A Kehi július 22-én tett feljelentést, ám ez – úgy tűnik – nem teljesen győzte meg a rendőrséget. A Nemzeti Nyomozó Iroda most feljelentéskiegészítést rendelt el a hűtlen kezelés gyanújának megállapítására vagy annak kizárására. Ennek 15 napon belül meg kell történnie, illetve hosszabbítás esetén 30 napon belül.

A Kehi azt közölte: jelenleg is vizsgálják az ATEV Zrt. és a többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok gazdálkodását. A hivatal számára az vált gyanússá, hogy a korábbi cégvezető, Ádor Sándor mindenképpen szükségesnek tartotta egy romániai cég megvásárlását az eredményes gazdálkodás érdekében, ám az üzlet nem jött be. A vételár 5 millió euró volt, ami a 2011-es árfolyamon körülbelül 1,6 milliárd forintot ért, miközben az ugyancsak állati fehérje feldolgozásával foglalkozó romániai vállalat könyv szerinti értéke csupán egymilliárd forintnyi volt.

Az ügyletet az ATEV Zrt. vezetése akkoriban azzal indokolta, hogy arra a magyar cég alapanyag-szükségletének kielégítése érdekében volt szükség, amit a belföldi beszerzési lehetőségek már nem fedeztek megfelelően. Ennek azonban ellentmond, hogy az ATEV Zrt. már ezt megelőzően olyan szerződést kötött a többségében magántulajdonban álló SZATEV Zrt.-vel, amely szerint a Romániából érkező alapanyagból havi 400 tonnát átad neki. Közben azonban Ádor Sándor neve nemcsak az állami cég élén tűnt fel, hanem a történetben szereplő többi vállalkozásban is közvetve vagy közvetlenül érdekelt volt.

A hvg.hu mindenesetre korábban azt írta, hogy az ATEV volt igazgatóját Simicska Lajos és Nyerges Zsolt „emberének” tartották. A lap szerint több áttételen keresztül, de van kimutatható a kapcsolat a Szatev és Simicskáék mezőgazdasági vállalkozása, a Mezort Zrt. között.