Ez történik az NFL-játékosok agyával

Fotó: BACKPAGE IMAGES Ltd / JOE TOTH

-

Csaknem minden második visszavonult amerikaifoci-játékos az agyrázkódás tüneteit mutatja egy új amerikai tanulmány szerint.


„Ez az egyik legátfogóbb tanulmány, amelyet élő, de már visszavonult játékosok körében végeztek, valamint az egyik első azok között, amelyek objektíven bizonyítják az agyrázkódás tényét” – kommentálta a kutatást Francis Conidi, a Floridai Állami Egyetem munkatársa.

Sokkal nagyobb volt az agyrázkódást szenvedettek aránya az észak-amerikai profi amerikaifoci-liga (NFL) játékosai között, mint a népesség körében általában áll a tanulmányban, amelyet az Amerikai Neurológusok Társaságának a kanadai Vancouverben tartott 68. konferenciája alkalmából tettek közzé.A kutatás 40 volt NFL-játékos részvételével folyt, akikről agyi képalkotó eljárással (MRI) készítettek diagnózist. A 27-56 éves résztvevőkön, akiknek nagy része több mint öt éve visszavonult, miután átlagosan hét évet játszott az NFL-ben, egy sor memóriatesztet is elvégeztek.

Az MRI segítségével a tudósok bizonyították, hogy a résztvevők közül 17 (43 százalék) szenvedett agyrázkódást. A memóriatesztek végzésekor a volt játékosok 45 százalékánál merültek fel tanulási és memóriagondok, 42 százalékuknál koncentrációs zavarok – írták a kutatók, akik szerint munkájuk abban is segít, hogy a demenciával, depresszióval és az öngyilkossággal is összefüggésbe hozott krónikus traumatikus enkefalopátiát (CTE) jobban megértsék. A CTE az idegrendszer degeneratív betegsége, mely elsősorban a gyakori fejsérüléssel járó sportokban résztvevőket veszélyezteti.

Az NFL-t rengeteg bírálat éri, amiért hosszú időn át alábecsülte az agyrázkódás egészségkárosító hatásait, a jelenségről tavaly játékfilm is készült Sérülés (Concussion) címmel, Will Smith főszereplésével.