Ez nem egy Rejtő-sztori, tényleg eladó egy flottaparancsnoki gőzös

Forrás: yachtmasters.com

-

Ritka alkalom, hogy flottaparancsnoki luxusjachtot lehessen venni. Ragadják meg!


Majdnem százévnyi történelmet – és néhány alig túlélt katasztrófa emlékét – veszi meg, aki bejelentkezik az SS Dolphine nevű gőzjachtra – írja a michigani Mlive. A hajót 1921-ben építették Horace Dodge korábbi megrendelésére; az ő neve azért csenghet ismerősen, mert Jon nevű testvérével alapított egy amerikai autógyárat is. Az építtető azonban soha nem volt tulajdonosa a hajónak, mert 1920-ban a Nemzeti Automobil Show után Horace-t és Jont is elvitte az influenza.Az eredeti gazda keze nyomát azonban magán viseli a hajó. Még a mai napig használt, percenként nyolcvanat forduló motor terveihez is van köze Dodge-nak. Azok a terek viszont, ahol a tulajdonos és 26 legközelebbi barátja grasszálhatnak, a nagy gazdasági világválság előtti luxusban pompáznak.Bár a hajó közel 100 éves, a berendezési tárgyak teljesen újak benne, mert a Delphine-t története folyamán folyamatosan fel kellett újítani. Először 1926-ban gyulladt ki és süllyedt el a New York melletti Hudson-folyóban. Ekkor Anna Dodge, az elhunyt autómogul özvegye hozatta helyre a családi jachtot. Ezt követően volt 14 jó éve a hajónak, amikor nem érte semmilyen baleset, de 1940-ben a Huron-tó Manitoulin-szigeténél sziklának csapódott, ezért újra javításra szorult.A Dolphine civil karrierjénél sokkal érdekesebb azonban az, hogy egy darabig hadihajó is volt. Ernest King tengernagy, az amerikai haditengerészet főparancsnoka használta a második világháború idejére USS Dauntlessre átnevezett, elrekvirált jachtot. A hajó csatában nem vett részt – a fotókon egy-két árva fedélzeti ágyú látszik csak –, tárgyalásoknak viszont gyakran adott helyet. Az iparmágnásokat felváltották a bőrfotelokban az olyan figurák, mint Churchill, Roosevelt, Molotov vagy Truman.


Reklám, archív képekkel


A háború után nem eredeti tulajdonosához került vissza a hajó. Közel két évtizeden át oktató csavargőzösként használták, míg végül, teljesen lestrapálva, Franciaországban kötött ki. Mostani tulajdonosa az 1990-es években vette meg a legnagyobb megmaradt amerikai gőzjachtot hulladékvas áron, majd hat éven keresztül tartott a felújítása.


Az ismét SS Dolphine-ra keresztelt hajót most bárki megveheti – sajnos fedélzeti ágyú helyett jacuzzival, fitneszteremmel és fodrászszalonnal felszerelve –, aki hajlandó kifizetni érte 19,7 millió eurót. Az árért olyan modern hülyeségek is járnak, mint wifi, összekapcsolható, okosan vezérelhető hangrendszer és valami rejtélyes oknál fogva egy Playstation 2 játékkonzol.