"Ez már rohadt fárasztó", de újabb akciók jönnek

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Lehet, hogy az ország kb. 3200 iskolája közül csak valamivel több mint 200 választotta a polgári engedetlenség valamilyen formáját, mégis sikerült hatásos módon kifejezni a tanárok elégedetlenségét. Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója újabb kéthetes ultimátumot adott a kormánynak. A tiltakozó tanárokat nem éri retorzió.


A tiltakozó tanárok nem sztrájkot tartottak, hanem a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodtak. Reggel 8 és 9 óra között nem tartottak órákat, ehelyett békés és kreatív módon fejezték ki nemtetszésüket:

  • több helyen élőlánccal vették körül az iskolák tanárok és szülők
  • több iskolánál színes kockákat rajzoltak a járdára vagy kockás szalagokat tűztek a kerítésre
  • volt, ahol a szakközépiskolás diákok is kiálltak a tanárok mellé a járdára
  • volt, ahol órák helyett virágot ültettek
  • volt, ahol órák helyett szemetet szedtek
  • volt, ahol a tanárok bent tanítottak az iskolában, de a szülők kockás ingben kint az iskola előtt vállaltak szolidaritást velük
  • volt, ahol beszélgetőköröket alakítottak a járdán, és arról beszéltek, milyen készségekre lenne szüksége egy iskolát elhagyó 18 évesnek
  • volt, ahol egy nagy sárga karton függesztettek ki az iskola kapujára, amire mindenki ráírhatta, milyen iskolát szeretne
  • az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban még szünet van, ezért a tanárok ott nem munkabeszüntetést, hanem "szünetbeszüntetést" tartottak, így vállaltak szolidaritást a tiltakozó állami iskolákkal
  • több iskolánál az autósok dudálással fejezték szimpátiájukat.A tiltakozás még iskolán belül sem mindenhol volt egységes, de ez a legtöbb helyen nem okozott konfliktust. Az akcióban való részvétel önkéntes volt, így a tanárok egy része kiment az iskola elé, a többiek nem. A Vs.hu-nak a Horánszky utcai Vörösmarty Gimnáziumnál az egyik tanár azt mondta: a tiltakozás már "rohadt fárasztó", de nincs mit tenni, így hátha észreveszi a kormány, hány elkeseredett tanár van.

Néhány iskolánál komoly tömeg gyűlt össze: a zuglói Teleki Blanka Gimnáziumnál és a budaörsi Illyés Gimnáziumnál például több százan gyűltek össze. A Telekinél álló tömeg miatt a rendőrök egy időre elterelték a forgalmat. Pukli István igazgató az akció végén megköszönte nekik, hogy ezzel is segítették a polgári engedetlenséget.

Az akcióban részt vevő iskolák még a látszatát is igyekeztek elkerülni annak, hogy a diákokat is be akarnák vonni a tiltakozásokba. Sok helyen ezért a diákoknak nem is kellett bemenniük az első órára, máshol pedig a gyerekekre bent az osztálytermekben vagy az udvaron vigyáztak, míg a tanárok egy része az épület előtt tüntetett.


Virágültetés az Öveges József Szakközépiskolánál


A tiltakozást március 15-én meghirdető Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium előtt újabb ultimátumot adott a kormánynak. Két hetet adtak, hogy tárgyaljanak velük, különben újabb akciókat helyeztek kilátásba.

Az MSZP azzal vállalt közösséget a tiltakozó tanárokkal, hogy Kunhalmi Ágnes és Korózs Lajos egy nagy "kockárdát" függesztett ki az Országház ablakán.

Az akcióban részt vevő tanárokat semmilyen retorzió nem fogja érni. Ezt erősítette meg szerdán az oktatási államtitkár is. Palkovics László azt mondta, nem tartja helyesnek a polgári engedetlenségi akciót, de az abban részt vevő tanároknak nem kell munkajogi következményekkel számolniuk, az elmaradt órákat azonban pótolni kell. Palkovics László továbbra is a köznevelési kerekasztalt tartja jó megoldásnak az oktatásban felmerült problémák megtárgyalására. Szerda reggel a TV2-nek Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány által létrehozott köznevelési kerekasztal munkája folyamatos, amelyen a most tiltakozó Tanítanék Mozgalom 12 pontjába foglalt követelésekről is tárgyalnak (a köznevelési kerekasztalt bojkottálják a tiltakozó iskolák).

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint tartós eredményt csak tárgyalásokkal lehet elérni, ezért azt kéri, hogy akik valóban szakmai megoldást keresnek, csatlakozzanak a köznevelési kerekasztalhoz.