Ez lesz Rogán Antal feladata miniszterként

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Október végén állhat fel új minisztériuma, azaz a miniszterelnöki kabinetiroda. Az új hivatal nem akar sok területet maga alá gyűrni, az ereje inkább abban állna, hogy Orbán Viktor akaratát innen közvetítik a Fidesz és a kormányzat felé. Az eredeti tervek szerint Rogán államtitkár lett volna, Lázár inkább tárca nélküli poszton látta volna szívesen riválisát, ebből lett végül a hagyományos miniszteri poszt.


Orbán Viktor hasonló konstrukciót hoz létre most Rogán új pozíciójával, mint amilyen a 2010-es kormányváltás után is működött. Akkor Navracsics Tiborhoz tartozott a közigazgatás, Varga Mihály pedig a kormányfő kabinetfőnöke volt. Most az előbbi posztot Lázár János, utóbbit Rogán Antal tölti be. A különbség annyi, hogy Varga Mihály államtitkár volt, Rogán viszont magasabb rangban, miniszterként intézi majd Orbán ügyeit.

Egy kedden benyújtott törvényjavaslatból derült ki, hogy Rogánból miniszter lesz. Ez lett a feloldása annak a vitának, amely Lázár és Rogán között alakult ki az elmúlt hetekben. Lázár nem akarta, hogy Rogán a kormányfő kabinetfőnökeként úgy dolgozzon a Miniszterelnökségen, hogy nem világosak a két politikus közötti felelősségi viszonyok. Lázár ehhez oly mértékben ragaszkodott, hogy a lemondását is belengette.


Rogán államtitkár akart lenni

Az eredeti elképzelés szerint Rogán Antal államtitkár lett volna. Erről lapunknak az ügyet közelről ismerő fideszes politikus beszélt. Az államtitkárság mellett szólt, hogy Varga Mihály 2010-ben ebben rangban látta el ezt a posztot, és úgy tudjuk, Rogán azzal is érvelt emellett, hogy államtitkárként aláírta volna a saját döntéseit, felelősséget vállalva azokért, és így világos lett volna, miért felel ő, és miért Lázár.

Lázár ezzel szemben tárca nélküli miniszteri poszton látta volna szívesen Rogánt. Orbán azért döntött hagyományos miniszteri poszt létrehozása mellett, mert megfelelő szervezeti hátteret akart kabinetfőnökének. Bár a döntéssel Lázár akarata érvényesült, a Fideszben úgy vélik, a kabinetfőnöki posztról szóló vita nem tett jót a kormánypártnak, inkább az ellenzék húzott hasznot belőle.

A felállást Orbán állítólag német mintából merítette. Németországban a kancelláriát szintén két miniszter vezeti, egyikük a közigazgatásért felel, a másik Angela Merkelnek a kancellári posztból adódó ügyeit intézi. Ehhez hasonló konstrukció működik két német tartományban, Baden-Württenbergben és Bajorországban is.


A kommunikáció is nála lesz

Rogán Antal minisztériuma, amelyet hivatalosan Miniszterelnöki Kabinetirodának neveznek, október második felében, október 19–20-a körül állhat fel. A tárca vezetőinek személyéről végleges döntés még nem született, így ezekről csak találgatások vannak. A politikai államtitkár várhatóan Dömötör Csaba lesz, aki jelenleg a Miniszterelnökség kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Rogán meglehetősen jó kapcsolatban van vele, Dömötör korábban is segítette a politikus munkáját.


Dömötör Csaba


A Miniszterelnöki Kabinetirodához kerül át a Miniszterelnökségtől a kormányzati kommunikáció. Még nem dőlt el, hogy Giró-Szász András jelenlegi kommunikációs államtitkár Rogán felügyelete alatt is tovább végzi-e ezt a munkát. Úgy tudjuk, a két politikus csütörtökön találkozik egymással, Rogán szeretné maradásra bírni Giró-Szászt. Ha ebbe Giró-Szász nem megy bele, nem tudni, ki lesz a kommunikációs államtitkár. Még nem ismert az sem, ki lesz a tárca közigazgatási államtitkára.


Giró-Szász András sorsa kérdéses, lehet, hogy Rogán–Lázár közös tájékoztatók jönnek


Rogán Antal minisztériumába kerül és várhatón marad a posztján Kovács Zoltán kormányszóvivő is. Kovács munkájával a kormányfő környezete elégedett, úgy vélik, „jól bevált” ezen a poszton, és megfelelő angoltudással is rendelkezik ahhoz, hogy a külföldi sajtónak nyilatkozzon. Havasi Bertalan marad a miniszterelnök sajtófőnöke. A posztján marad Nagy János, a kormányfő személyes titkára is. Habony Árpád, a miniszterelnök legfontosabb tanácsadója továbbra sem kap formális posztot. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal is a Miniszterelnöki Kabinetirodához fog tartozni.


Ez lesz a feladata

A kabinetiroda nem lesz nagy minisztérium. A miniszterelnök környezetében úgy vélik, a sok terület elvonná a figyelmet az érdemi munkáról. „Nem attól lesz erős a minisztérium, mert sok terület tartozik hozzá, hanem azért, mert a kormányfő szándékát közvetíti” – fogalmazott a fideszes forrás. Mivel a tárca a Miniszterelnökségből válik ki, ezért külön irodákat nem fognak bérelni, a Miniszterelnökség korábbi helyiségeit használják majd.

A kabinetiroda fő feladata lesz, hogy segítse a miniszterelnök munkáját. Kezeljenek minden olyan ügyet, amelyet a kormányfő kiemelten fontosnak tart. A fideszes forrás ezt „menedzsmentszintű” ügyintézésnek nevezte, magyarán addig foglalkoznak egy-egy üggyel, amíg az bizonyos közigazgatási szintre eljut. Példaként említette, hogy a közeljövőben kidolgoznak egy„“gazdasági növekedési programot”, ezt majd a kabinetiroda fogja össze.

Rogán tárcája tartja majd a kapcsolatot a Fidesz parlamenti frakciójával, illetve magával a párttal is. Előbbit Kósa Lajos vezeti októbertől, utóbbinál Gyürk András, a Fidesz választási kampányfőnöke lesz a kapcsolattartó. Így a Fidesz, a frakció és a kormány sajtóosztályának irányítása Rogánék kezében lesz. Ennek alapján az is elképzelhető, hogy a csütörtöki kormányinformációs sajtótájékoztatókat Lázár és Rogán közösen tartják majd.


Rogán a háttérben is ezt csinálta

A kabinetiroda létrehozásának többéves előzménye van. A Fideszben már 2012-ben létrejött egy politikai ügyeket intéző munkaszervezet, ezt már akkor is Rogán vezette. A csapat feladata volt, hogy komolyabb figyelmet szenteljen bizonyos témáknak, ügyeknek. Ilyen volt többek között Bajnai Gordon visszatérése a politikába, illetve a választási regisztráció kérdése.

Rogán és Gyürk irányításával hasonló munkát végzett a kampánystáb a 2014-es választások idején. Orbán idén áprilisban úgy döntött, hogy újra álljon fel ez a politikai stáb, amelynek munkájában a frakcióból és a Miniszterelnökségből többen is részt vettek. A csapat munkáját heti két értekezlet fogta össze, egyet Orbán, egyet pedig Rogán Antal vezetett.

Ezeken az értekezleteken dolgozták ki azokat a témákat, amelyeket a Fidesz kiemelten kezel, és amelyekhez külön kampányokat is terveznek. Ilyen volt például a menekültügy, illetve „A reformok működnek” című kampány. Ezeken a találkozókon tettek tettek javaslatot a csütörtöki „kormányinfóra” is, amelyen Lázár János tájékoztatja hétről hétre a sajtót a kormány tevékenységéről.

A terv, úgy tűnik, bevált, nyárra a kormánypárt újra stabilizálta a támogatottságát. A koncepcióval Orbán is elégedett volt, ezért akarta, hogy a kormányzaton belül formálisan is jöjjön létre ez a szervezet.


A Lázár-Rogán konfliktusról szóló cikkeinket itt találja

Rogán Antal nyerte a legnagyobbat a menekültek elleni harccal

Lázár csütörtökig eldönti, lemond vagy marad

Orbán hétfőre kitalálja, mit kezdjen a két erős emberével

Itt a vége a Lázár-Rogán játszmának

Rogán Antal miniszter lesz