Ez lesz március tizenötödikén

Fotó: / Hirling Bálint

-

Budapesten, vidéken és külföldön is tartanak megemlékezéseket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Az ünnepségek mellett más programokkal is várják a közönséget.


Március 15-én reggel 9 órakor az Országház előtti Kossuth Lajos téren Áder János államfő és Kövér László házelnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Onnan az ünneplők a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a nemzeti múzeumhoz.

Orbán Viktor miniszterelnök a múzeumnál tart ünnepi beszédet. A kormányfő a fél 11-kor kezdődő állami díszünnepségen, Tarlós István főpolgármester köszöntője után szólal fel.

A beszéd után indul az ünnepi menet a Várba. A menetet a honvédség Budapest Helyőrség zenekarának tagjai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárai vezetik fel. A menet útvonala idén eltér a korábbiaktól: az Astoria, a Szabad sajtó út, a Március 15. tér és a Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül halad, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül éri el a Dísz teret.

A budai Várban ingyenes programokkal várják az ünneplőket; kiállításokat, koncerteket, gyerekprogramokat látogathatnak és hagyományos ételeket kóstolhatnak. Az Országházban ingyenes nyílt napot tartanak, az érdeklődők megtekinthetik a Szent Koronát.

Az Országház Kupolatermében délután 3 órától adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket. Az ünnepségen az államfő mond beszédet, a díjátadáson részt vesz a kormányfő és a házelnök is.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a vajdasági Bácskossuthfalván és Szabadkán vesz részt a Vajdasági Magyar Szövetség rendezvényein. A KDNP parlamenti frakcióvezetője, Harrach Péter a Pest megyei Márianosztrán mond ünnepi beszédet a fél 11-kor kezdődő ünnepségen a Virág Benedek Általános Iskolánál.

Az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány díját 11 órától adják át a fővárosban. Köszöntőt mond Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke.

A Jobbik "Még kér a nép!" mottóval tart megemlékezést a budapesti Petőfi-szobornál, a Március 15. téren. Az ünnepségen felszólal Vona Gábor pártelnök, Z. Kárpát Dániel és Fülöp Erik alelnök és Varga-Damm Andrea jogász. A rendezvény délután fél 2-kor kezdődik. Az LMP 10 órától a Pilvax Kávéházban emlékeznek az 1848-49-es eseményekre, a két társelnök, Szél Bernadett és Hadházy Ákos beszédével. A Demokratikus Koalíció elnöksége fél 11-kor a Pilvax kávéház előtt tartja rendezvényét, beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök.

A Magyar Liberális Párt délután fél kettőtől szintén a Pilvax közben emlékezik, Fodor Gábor pártelnök és Bősz Anett ügyvivő szólal fel. A Párbeszéd Magyarországért a budavári Táncsics-börtönnél tart megemlékezést, amelyen Szabó Tímea társelnök mond beszédet. Az Együtt rendezvénye reggel 9-kor az V. kerületi Petőfi-szobornál lesz, Berkecz Balázs alelnök mond beszédet. A Majtényi László volt ombudsman államfői jelölését kezdeményező, az Elnököt a köztársaságnak nevű csoport vonulásos demonstrációt tart 15 órától. Az Operától induló séta után az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végén beszédet mond Majtényi László.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője a Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen fél 11-től, Csanádpalotán fél 5-től mond beszédet ünnepi megemlékezésen.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője Bács-Kiskun megyében Tiszaugon, Gátéren, Orgoványban és Szankon is ünnepi beszédet mond.

A központi rendezvények mellett a fővárosban és vidéken is több megemlékezést tartanak.

Az ünnepségek és egyéb rendezvények miatt több helyen lezárásra, forgalomkorlátozásra kell készülni. A közlekedési változásokról bővebb tájékoztatás érhető el a rendőrség és a Budapesti Közlekedési Központ honlapján.