Ez jutott eszébe a politikusoknak 56-ról

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Összeszedtük az erősebb mondatokat, melyek 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulóján hangzottak el, betűrendben:


Ha a történelem nagyszerűsége nem találkozik a hétköznapok nagyszerűségével, akkor előbb-utóbb drámai konfliktusok alakulnak ki.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Budapesten:


1956 igazi tartalma az a köztársasági politika volt, amelyben a szabadság és az egyenlőség egybeforrt.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke Budapesten


Ahogy 1956-ban a magyarok nem haboztak megvédeni az országukat, úgy ma mi sem habozhatunk: meg kell védenünk Magyarországot, Európát és az európai értékeket.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Debrecenben


Magyarországon ma újra olyan emberek gyakorolják a hatalmat, akik megtévesztés, félelemkeltés és nyers erő együttes erejével akarják kontrollálni a magyar népet.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke közleményben


Szégyen, hogy úgy végeztek ki több száz, és börtönözhettek be több tízezer embert 1956-ban és 1957-ben, hogy annak 1990 után semmilyen következménye nem volt, a valódi bűnösök megbüntetése elmaradt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Hódmezővásárhelyen


A közösség céljaivá lefordított eszmék, amelyek a forradalom kirobbanásakor kézzel foghatóan és nyilvánvalóan megfogalmazódtak, nem érvénytelenedtek el soha.

Szél Bernadett, az LMP társelnök Budapesten


A nemzeti ünnepen az Együtt politikai közössége '56 hőseire, a közelmúltban elhunyt Göncz Árpád volt államfőre és a magyar szabadságra emlékezik.

Szigetvári Viktor, az Együtt- a Korszakváltók Pártja Budapesten


A Jobbik megemlékezése később kezdődik.