„Ez itt a magyar ABC” - az alapokról kezdik a közmunkások

Rajzoljon felhőt, napot, hópelyhet, egészítse ki a viccet (százlábú az orvosnál, lábfájással), húzza alá a hibásan írt szavakat (jukas) - a többi között ezzel mérik fel az iskolapadba ülő, alacsonyan képzett közmunkások tudásszintjét.


Nagyjából 50 ezer közmunkás alapkompetenciáját fejlesztik télen, a képzést a Türr István Képző és Kutató Intézet végzi. További 50 ezer közmunkás is tanulhat télen. A Magyar Nemzet korábban megszerezte a részletes adatokat.

kepzes A Türr István Képző és Kutató Intézet honlapján közzétette, mit tanulnak majd az alacsonyan képzett közmunkások. Az első matekórán például ez lesz:   Forrás: Türr István Képző és Kutató Intézet - Hallgatói tananyag Forrás: Türr István Képző és Kutató Intézet - Hallgatói tananyag   Később már ez is: közfoglalkoztatás Forrás: Türr István Képző és Kutató Intézet - Hallgatói tananyag  

Az intézet honlapja szerint a leghátrányosabb helyzetű álláskeresőknek szervezett képzés célja, hogy az elemi ismereteket, szociális kompetenciákat megtanulják és begyakorolják, hogy később visszatérhessenek a munkaerőpiacra vagy szakképzésben vehessenek részt. Az írás-, olvasásfejlesztésnél első körben - szó szerint - bemutatják az ABC-t.

közfoglalkoztatás Forrás: Türr István Képző és Kutató Intézet - Hallgatói tananyag  

Második órán már nem elég megmondani, mi van a képen (keressenek járművet), le is kell kopogni, hány szótag a villamos.

közfoglalkoztatás Forrás: Türr István Képző és Kutató Intézet - Hallgatói tananyag  

A 438 óra alatt a közmunkások például arról tanulnak, hogyan kell tanulni, milyen technikákkal lehet kezelni a konfliktusokat (a segédletnek van egy „konfliktusok a házasságban” alfejezete is), miért fontos az együttműködés, miért kell figyelmesen hallgatni. Az életvitelnél - ez a leghosszabb „fejezet” - a köszönéssel kezdik, majd az emberi értékekről szóló mesét, történetet elemeznek, tanulnak a család szerepéről, a helyes napirendről, a gazdálkodásról, az adózásról és a szociális ellátásokról is.


Óvodásoknak való képzés?

A Hír3 azt írta, érettségizetteket és diplomásokat is megpróbálnak bevonni ebbe a képzésbe. Megkerestük a képzést végző intézetet, hogy ez előfordulhat-e. Érdemi választ nem kaptunk, a program felelőséhez, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz küldtek minket. Arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hány helyen indul el a képzés december elején, vagy ki fizeti a közmunkások útiköltségét. Ugyanezt megkérdeztük az NGM-től is, valamint arra is kíváncsiak vagyunk, ez a képzés mennyire teljesítheti azt a célt, hogy a közmunkások később szakképzésben vehessenek részt. Az intézet honlapján a keresővel sem találtuk meg, hol tanulhatnak majd a közmunkások. Az induló képzésekre keresve három debreceni ajánlat jelenik meg: gyógymasszázs, lakberendező és lakberendező + digitális látványtervezés.  

Az MSZP szerint ez közmunkamutyi

A párt korábbi közleménye szerint „24 milliárd forintot költenek 100 ezer munkanélküli téli képzésére, de a tanítással megbízott haveri cégek megfelelő akkreditáció híján alkalmatlanok arra, hogy piacképes tudást nyújtsanak a közmunkásoknak.” A párt szerint a Fidesz-közeli vállalkozók az általános iskolát végzett csaknem 50 ezer embert óvodás feladatokkal alázzák meg. A szocialisták felszólították az Emberi Erőforrások Minisztériumát, vizsgálja ki, mennyire alkalmas ez a képzés az alapkompetenciák fejlesztésre. Választ várnak arra is, „miért óvodásoknak és kisiskolásoknak való feladatokkal képeznek felnőtt embereket.”