Ez így gáz – 5 önkritikus mondat kormányoldalról oktatásügyben

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Úgy tűnik, a tanárok elégedetlensége megosztja a kormány képviselőit, és a holdudvarába tartózókat is. Kritikus mondataikból szemezgettünk.


Hoppál Péter

Kormánytagoktól ritkán hallható felháborodással a hangjában Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár hétfői videónkban azt mondta:


Én a saját gyermekeimen látom, hogy mondjuk a ma 16 éves gyermekem – amikor alsó tagozatos volt–, akkor 5 órával elbírt naponta. A mostani alsó tagozatos gyermekem azonban – a sorrendben a harmadik –, aki már az új óraszámmal végzi az általános iskolát, ő pedig ilyen hét órákat ücsörög harmadikos-negyedikes korában naponta az iskolában. Ez így nincs rendjén. Ezt apukaként, meg volt iskolaigazgatóként mondom, hogy na, ez így gáz.


Lázár János

Nem csak korábbi iskolaigazgató háborodott fel, hanem az egyik legfontosabb tárcát, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János - maga is apa - is arról beszélt a csütörtöki Kormányinfón, hogy nincs minden rendben a közoktatásban:


Az érzelmeket megértem, a fölháborodást is, hiszen két kisgyermekem van. Látom, a pedagógusok milyen problémákkal küzdenek.


Horváth Péter, Nemzeti Pedagógus Kar

A Közoktatási Kerekasztal első ülése előtt a kormány által létrehozott pedagógusszervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában önmagához képest szintén kritikusan fogalmazott az oktatás jelenlegi helyzetéről.


Én azt gondolom, hogy a problémák többsége az létezik, bár eltérő mértékben ma Magyarországon. Nyilván a legnagyobb problémát és a legtöbb kritikát az Intézményfenntartó Központ kapja, hiszen ebben a három évben, amióta felállt, azóta azt nem sikerült bizonyítania, hogy jobban tudja ellátni a feladatokat, mint korábban az önkormányzatok általában véve. (…) Nagyon sok helyen viszont az önkormányzatok jobb gazdái voltak az intézményeknek.

Horváth Péter

Horváth Péter


Bencsik János

A Fidesz parlamenti képviselője, Bencsik János a Facebook-oldalán fejezte ki nemtetszését. Előbb egy kockás inges fotót tett ki magáról, amelyhez azt a bejegyzést fűzte:


"Nem a ruha teszi az embert." - Nekem még ezt tanították földműves nagyszüleim a békési tanyavilágban. Akadémikusi körökben úgy tűnik, hogy nem mindenkihez jutott el e népi bölcsesség. Mindenesetre az, hogy ki milyen inget visel, elsősorban divat és ízlés dolga, s az elvégzett munka minőségét aligha befolyásolja. - Eddig is szerettem a kockás ingeket, de talán itt az ideje, hogy a Kossuth téri munkahelyemre is rendre abban jelenjek meg szolgálatra. :)

Hogy nem csak a harmadik Orbán-kormány 15 hónapig hivatalban levő felsőoktatási államtitkár, Klinghammer István kijelentéseivel van gondja, azt onnan is lehet tudni, hogy ezt követően egy olyan cikket is megosztott, amelyben arról írnak, hogy Tatabánya átvenne egy iskolát a Kliktől. Ehhez azt írta: „Figyelemre méltó döntés...”


"Nem a ruha teszi az embert." - Nekem még ezt tanították földműves nagyszüleim a békési tanyavilágban. Akadémusi körö...

Közzétette: Bencsik János - A Tatai medencéért – 2016. február 18.

Vukovári Panna

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ akkor jött létre, amikor az oktatási államtitkár a KDNP-s Hoffmann Rózsa volt. Ezért is meglepő, hogy a kereszténydemokraták pártalapítványának honlapján egy rendszeresen publikáló szerzőjük, Vukovári Panna éles kritikákat fogalmazott meg. Az egyébként tanár és költő Vukovári bejegyzéséből nehéz csak egyetlen mondatot kiemelni, hiszen „a szörnyen elszúrt koncepció, klasszikus pénznyelő, szervezeti vízfej” Kliktől kezdve a „sikerült szinte megbénítani az eddig egész ügyesen működő iskolákat a központosítással” mondatig sok mindenről írt. Összefoglalásként azonban azt írta posztja végén:


Baj van. Nagy baj van. És a jövő a tét, nem a kréta vagy a fénymásolópapír, nem a fizetés vagy a vakáció.

+1: Deutsch Tamás

Cikkünk elkészülte után rakott ki Facebook-oldalára a Fidesz EP-képviselője, Deutsch Tamás egy – valószínűleg –, még a 80-as években készült képet, amelyen kockás inget visel. Ezt írta hozzá:


Forradalmi viseletben😊

Forradalmi viseletben󾌵

Közzétette: Deutsch Tamás – 2016. február 19.