Ez aztán a ritka pornó: óriáspandák párzását filmezték le

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Eleve ritkán párzanak fogságban, felvétel ezért igencsak ritkán készül róla.


A fogságban élő óriáspandáknál egészen ritka jelenségnek számító párzás közben sikerült lefilmezni a schönbrunni állatkert két példányát.
Jang-jang és Lung-huj szerdán többször is átadták magukat az élvezeteknek, és az intézmény közzétette a róluk készített felvételeket.


Ez igazi szenzáció az óriáspandák esetében

– emelte ki közleményében az intézmény, emlékeztetve, hogy más állatkertek – és különösen a tenyészközpontok – kizárólag a mesterséges megtermékenyítésre támaszkodnak.


A schönbrunni állatkert dolgozói nagyjából egy héttel ezelőtt vették észre a „jeleket” a két pandán, ezért összeeresztették őket. Jang-jang és Lung-huj egyébként a párzási időszakon kívül legtöbbször magányosan tengetik napjaikat.

Az egyébként is alacsony libidójukról ismert pandák szaporodása és szaporítása nehéz vállalkozás, mivel a nőstényeknél a peteérés ideje mindössze egyszer jön el az évben, és csak ez alatt a két-három nap alatt tudnak megtermékenyülni.

A vemhességi idő akár 163 napig is tarthat, így a schönbrunni állatkert gondozóinak még sokáig kell izgulniuk amiatt, hogy a mostani nászból születik-e utód.

A bécsi intézményben három pandakölyök jött világra 2007 óta, őket kétéves korukban Kínába szállították.

Az óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint ma már kevesebb mint kétezer példány él a kínai vadonban.

(Képünk illusztráció.)