Ez a rák 10 kevésbé ismert, apró tünete

Fotó: BSIP / CAVALLINI JAMES

-

Nagy-Britanniában minden második embernél diagnosztizálnak valamilyen daganatos megbetegedést, nagyon sokan halnak meg rák miatt – a helyzet Magyarországon is drámai –, így a Telegraph a vezető brit onkológusokkal összeszedte azt a 10 jelet, amelyből az ember elkezdhet gyanakodni, hogy valami baj van.


 • Rekedtség vagy krákogó hang
A rekedtség megfázáskor normális, de ha a helyzet nem javul két vagy három hét múlva, érdemes megnézetni. A makacs krákogás jelezhet korai, gyógyítható fej- vagy nyakrákos megbetegedést – mondta David Bloomfield klinikai onkológus.
 • Jelentős éjszakai izzadás
Ez nőknél előfordulhat a menopauza miatt, ám nyirokmirigy-daganat előjele is lehet. Shankara Paneesha hematológus azt mondja, a limfómás betegeknek gyors az anyagcseréjük, mert a limfómasejtek sok energiát használnak fel, így a betegek éjjelente teljesen átizzadhatják a pizsamájukat vagy az ágyneműt. További intő jel lehet a nagyjából két centinél nagyobb duzzanat a nyak oldalán, a hónalj vagy az ágyék tájékán.
 • Hosszan tartó gyomorégés
Zsíros vagy fűszeres ételek után nem szokatlan, hogy valaki fájdalmat érez, de ha ez legalább két vagy három hétig tart, és a páciensnek rendszeresen savkötőt kell szednie, jelezhet gyomor- vagy nyelőcsőrákot, alkalmanként petefészek- vagy hasnyálmirigy rákot is – mondja Peter Johnson onkológus.
 • Hátközepi fájdalom
Nagy-Britanniában 2,5 millió ember szenved hátfájástól. 99 százalékban ez mozgásszervi panasz, azonban jelezhet hasnyálmirigyrákot is – mondja Pippa Corrie onkológus. „A klasszikus tünet, hogy a has felső része fáj, ami átterjed a hátra is.” Ahogy nő a daganat, úgy nyomja az idegeket, ez jelzi a fájdalmat. A klasszikus, mozgásszervi hátfájáskor a hát alsó része fáj, hasnyálmirigyrák esetén viszont egy kézfejnyivel feljebb – magyarázza az orvos. A plusztünetek a hányás, fáradtság és súlyvesztés.
 • Rózsaszínes folyás menopauza után
Amennyiben egy nő ilyet tapasztal, amilyen gyorsan csak lehet, keresse fel orvosát, ugyanis ez méhnyálkahártyarákot jelezhet – figyelmeztet Bloomfield, aki azzal biztat, hogy ha idejében elkapják, kezelhető a betegség.
 • Vizelési problémák
Ahogy a férfi öregszik, nő a prosztatája, emiatt – különösen éjszaka – gyakrabban kell a mosdóba járni. Ha az ember pár órát sem bír ki vizelés nélkül, vagy valami problémát észlel ezzel kapcsolatban, az prosztatarákot is jelezhet – mondja Bloomfiled. Bizonyosságot teszttel vagy biopsziával lehet nyerni, azonban az onkológus szerint pozitív teszt esetén sem kell kétségbeesni, a legtöbb férfit nem is kell kezelni, miután a daganatuk nem ártalmas. Azonban el kell végezni a tesztet, hogy kiderüljön, mennyire agresszív a rák.
 • Nyelési nehézség
Stroke, agysérülés és más egészségügyi panasz is okozhat nyelési nehézséget, ám ez az egyik legfontosabb korai tünete valamilyen fej-nyaki ráknak, mint a hangszalag-, nyelőcső-, száj- vagy nyelvrák. Bloomfield azt mondja, korai stádiumban elkapva ez a betegség is gyógyítható. További tünet a száj hátsó részében érzett fájdalom. Bár ez elsősorban az erős dohányosokat és sokat ivókat veszélyezteti, Johnson professzor szerint a ráktípus aránya nő a fiatalok körében, miután a védekezés nélküli orális szex útján is terjedő humán papillomavírus is okozhatja.
 • Lazább széklet
Ha legalább két héten át a megszokottól eltérő állagú vagy színű székletet tapasztal, fájdalmat vagy szokatlan dolgot érez, arról érdemes beszámolni az orvosnak – mondja Johnson professzor. Ez ugyanis bélrákot jelezhet, ritkább esetben petefészek- vagy hasnyálmirigyrák előjele is lehet.
 • Nem múló seb, gyulladás
A legtöbb ember tudja, hogy rendszeresen meg kell vizsgálnia az anyajegyét, hogy nem véres, viszket vagy szabálytalan. A bőrrák tünete azonban nemcsak egy elváltozott anyajegy lehet, hanem jelezhetik azt kicsi, de növekvő csomók a bőrön, néha 2-4 hétig nem gyógyuló fekéllyel (sebbel) a tetejükön – mondja Johnson professzor. „Gyakran ezek fájdalommentesek, de lehetnek véresek, vagy viszkethetnek.”
 • Száj- vagy nyelvfekélyek
Különböző vírusfertőzések miatt sok embernek alakulhat ki fekély a szájában, de ezek a legtöbbször pár napon belül elmúlnak, bár a betegség nagyon fájdalmas – mondja Johnson professzor. „Egy 3-4 hétig tartó szájfekély – fájdalommal vagy anélkül – kivizsgálást igényel, ugyanis ez nyelv- vagy szájüregi rákot is jelezhet.” A nyelven lévő vastag fehér foltok is árulkodó jelek lehetnek.


És persze vannak a súlyosabb tünetek, amelyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni:

 • bármilyen hirtelen súlyvesztés diéta nélkül,
 • vér a székletben vagy a vizeletben,
 • felköhögött vér,
 • csomó a mellben, ágyékban, herékben, a nyak oldalán vagy a hónaljban,
 • súlyos, megmagyarázhatatlan fájdalom vagy görcs.