Ez a méregdrága arany orrszarvú még sosem hagyta el a hazáját

Forrás: Flickr

-

De most valószínűleg kölcsönadják a British Museumnak a dél-afrikai művészetet bemutató, átfogó kiállításukra. A mapungubwei arany orrszarvú felbecsülhetetlen értékű, kultikus műtárgy.


A leglátogatottabb brit múzeum 2016-ban páratlan kiállítást szentel a dél-afrikai művészetnek, ennek keretében állítaná ki a felbecsülhetetlen értékű alkotást, amelyet származási helyén legalább akkora kincsnek tartanak, mint a kontinens északi részén Tutanhamon halotti maszkját.


A mai Dél-afrikai Köztársaság északi részén, Johannesburgtól hatórányi autóútra fekvő mapungubwei királyság volt mind közül a legnagyobb a 13. században. Jól fejlett államigazgatással és gazdasággal bírt, virágzott a földművelés, a bányászat és a kézművesség, arannyal és elefántcsonttal kereskedett Ázsiával és Egyiptommal. Az egykori civilizáció helyét 1932-ben fedezték fel, és a Pretoriai Egyetem régészei tárták fel. Jelentős mennyiségű arany ékszer került a felszínre, valamint szintén aranyból készült állatfigurák.

A felfedezést azonban évtizedekig figyelmen kívül hagyták, mert nem felelt meg az apartheidrendszer rasszista ideológiájának, amely azt tanította, hogy a történelem csak akkor vette kezdetét arrafelé, amikor az első holland telepesek 1652-ben megérkeztek Fokvárosba. Nem sokan tették szóvá, hogy az arany rinocérosz az évszázadokkal korábbi fekete civilizáció idejéből származhat.

A The Times című brit lap keddi értesülése szerint a British Múzeum hivatalosan még nem kezdeményezte az egyetemnél, hogy adják kölcsön az arany orrszarvút, amelynek kiviteléhez magasabb szintű engedély kell. A múzeum vezetője és a mapungubwei gyűjtemény kurátora szerint könnyen előfordulhat, hogy a kormány nemet mond a kérésre. "2001-ben Párizs akarta kölcsönkérni. Az egyetem rábólintott, de ez a szeptember 11-i terrortámadások után volt, és a kormány a biztonsági kockázatokra hivatkozva nemet mondott, pedig a szobor lett egy kiállítás központi darabja lett volna. A világnak látnia kell ezt a rinocéroszt" - mondta Sian Tiley-Nel. Kommentárok szerint a döntésben a dél-afrikai kormány egykori gyarmattartó hatalmakkal szembeni ellenérzései is szerepet játszhattak, és félő, hogy ez most is így lesz.