Ez a meleg semmi ahhoz képest, ami a következő években vár ránk

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Vészjósló előrejelzést tett közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat.


A valóban komoly egészségügyi kockázatot jelentő, 27 °C-ot is meghaladó közép-hőmérsékletű hőhullámok csak elvétve alakultak ki a kilencvenes évek előtt – írja tanulmányában az Országos Meteorológiai Szolgálat három munkatársa. A legtöbb ilyen nap ebben az évtizedben, két egymást követő évben, 2012 és 2013 nyarán volt Budapesten.


Sokasodó hőségriasztások

Forrás: OMSZ


2012-ben több mint 21 napon volt komoly hőhullám. A leghosszabb és legintenzívebb időszak viszont nem akkor, hanem 1994-ben volt, amikor Budapesten 11 egymást követő napon sem csökkent 27 fok alá a napi középhőmérséklet.


Forrás: OMSZ


Az is megterhelő, ha éjszaka sincs 20 foknál hűvösebb. Idén nyáron az OMSZ mérése szerint eddig 12 trópusi éjszaka volt. A legtöbb forró éjszaka 1992-ben volt, a legutóbbi nagyon meleg nyarakon, 2012-ben és 13-ban csaknem 4 hetet kellett így kibírni. Tavaly megúsztuk 17 nappal.


Forrás: OMSZ


A java csak most jön

A nagy stresszt jelentő harmadfokú hőségriadós napok gyakorisága a következő évtizedekben kisebb, országos átlagban évi 2-9 napos növekedést mutat, míg a XXI. század végére várhatóan átlagosan 12-26 nappal emelkedik a számuk – írják a szakemberek.


Ez azt jelenti, hogy lehetnek olyan évek, amikor egy hónapnál is hosszabb ideig lesznek ilyen extrém meleg napok,

ugyanakkor előfordulhatnak olyan évek, amikor az átlagosnál kevesebb hőhullám lesz.

Több lesz a meleg éjszaka is: a modelleredmények szerint ebben a harmadfokú hőségriadóknál nagyobb változásra, a következő évtizedekben országos átlagban 9-16 napos, míg a távoli jövőben 35-37 napos növekedésre lehet számítani.


Forrás: OMSZ