Ez a legnagyobb hiányszakma ma Magyarországon

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-


Paár Zoltán, a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnöke szerint „a legtöbb betöltetlen állás jelenleg a takarításban van”. Jelenleg öt-hatezer takarítót keresnek azonnali belépéssel Magyarországon. A második helyen a vagyonőrök állnak – írja a Népszabadság keddi számában.


A takarítás 2004 óta szakma Magyarországon. Több mint tízezer, az OKJ-s képzést sikeresen elvégzett takarítót tartanak nyilván. A munkaerőhiány egyik oka, hogy sokan nehezen megközelíthető kistelepülésen élnek, ahonnan drága és nehéz bejutni a városi munkahelyekre.

„Tapasztalataink szerint főleg a nagyobb vállalatok csábítanak el sok takarítót, de korántsem csak a multik” – hangsúlyozta a lapnak Paár Zoltán. Hozzátette: jóval többet kereshetnek ugyanis a gyártósoron nyolc óra alatt, mint takarítással, így aki kész és képes váltani, jelentkezik.

Mint mondta, sok képzett takarító vállal külföldön munkát. Több a pénz, nagyobb a megbecsültség – itthon épp ellenkezőleg. Leépítéskor a takarítók az első között vannak, aztán jönnek a vagyonőrök, a recepciósok és a többiek.

Bár az is tény – állítja Paár –, hogy sok intézmény ma már épp azért nem vesz fel takarítókat, mert az intézmények tisztán tartása közfoglalkoztatottakkal olcsóbban megoldható. Az ország második legnagyobb közfoglalkoztatójának 4080 közfoglalkoztatottja közül több mint 600 dolgozik takarítóként.
.