Ez a leghosszabb magyar hőségriasztás

Fotó: AFP / SONNY TUMBELAKA / AFP / SONNY TUMBELAKA

-

Vasárnap éjfélig tart. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint még egy-két fokkal emelkedik a csúcshőmérséklet.


Az országos tisztifőorvos a jelenleg is érvényben lévő hőségriasztást eredetileg múlt szerdától adta ki, amelyet egy alkalommal már meghosszabbított, és egyben harmadfokú, "hőségriadó" szintre emelte. A riasztást most meghosszabbították, így előreláthatólag vasárnap éjfélig tart.

A mostani hosszabbítással már biztos, hogy a magyarországi hőségriasztások rendszerében ez lesz a valaha kiadott leghosszabb figyelmeztetés. Tíznapos riasztásra már korábban is volt példa, a jelenlegi azonban - vasárnappal bezáróan - már 11 napos lesz.A hőség nem enyhül

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerda délelőtt fátyolfelhős lesz az ég, eső nem várható. Délután az eddig meglévő felhőzet is csökken és ragyogóan napos idő ígérkezik. Esőre semmi esély. Az északkeleti szél megélénkül. Reggel 14 és 25 fok között alakul a hőmérséklet, míg délután az eddigiekhez képest 1-2 fokkal tovább melegszik a levegő: 34 és 39 fokos rekkenő hőség lesz.

Csütörtök túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás. Csapadék továbbra sem lesz. Marad a 35 fok körüli csúcsérték, forró marad a levegő. Pénteken a perzselő napsütést csak kevés gomolyfelhő zavarhatja meg. Ezekből a felhőkből eső sehol sem alakul ki. 20-21 fok körül alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, délután 33-39 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szombaton elsősorban a Dunántúlon már magasabbra törhetnek a gomolyfelhők, de itt is csak elvétve fordul elő frissítő zápor, zivatar. Az ország nagy részén folytatódik a rendkívüli szárazság és forróság. 35 fok köré kúszik a hőmérő higanyszála. Vasárnap a többórás napsütés mellett erősebb gomolyfelhő-képződés valószínű, elszórtan lehetnek záporok, zivatarok. A hőmérsékletben még mindig nem lesz változás: 33-38 fok várható délután. A jövő héten napról-napra, fokozatosan enyhülhet a tikkasztó hőség, de még így is igazi nyári meleg ígérkezik.