Ez a kormány válasza arra, hogy a terroristák átutaztak Budapesten

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

A magyar hatóságok együttműködnek az európai társszervekkel, hogy felderítsék a párizsi és a brüsszeli merénylők mozgását, kapcsolatait. Ennyit válaszolt a kormány arra a kérdésre, hogy mit csinált pontosan az a három terrorista, akik szeptemberben Budapesten voltak.


Továbbra sem lehet részleteket tudni arról, hogy Európa legjobban szervezett terrorista sejtjének három tagja mit csinált tavaly ősszel Budapesten.

A belga ügyészségre hivatkozva a külföldi lapok annyit írtak, hogy Salah Abdeslam bérelt, belga rendszámú autóval szeptemberben kétszer is járt a magyar fővárosban. Egyik alkalommal vele volt két terrorista, Najim Laachraoui és Mohamed Belkaid is, mindketten hamis papírokkal lépték át a magyar–osztrák határt.

A homályt a Belügyminisztérium sem segített eloszlatni, írásos megkeresésünkre annyit írtak: „Az érintett magyar szervek folyamatosan együttműködnek az európai társszervekkel annak érdekében, hogy a francia és belga terrorcselekmények elkövetésével gyanúsított személyek hátterét, kapcsolatait és mozgását minél pontosabban behatárolhassák.”Kik ők?

Salah Abdeslam a tavaly novemberi párizsi merényletek egyetlen ismert túlélője. A belga hatóságok négy hónapos hajtóvadászat után kapták el Brüsszel Molenbeek nevű negyedében. Négy nappal az elfogása után történtek a 31 halálos áldozatot követelő brüsszeli merényletek.

A szintén az autóban ülő 24 éves Najim Laachraoui volt a terrorsejt bombagyárosa. Ő volt az egyik merénylő, aki felrobbantotta magát a brüsszeli reptéren. A reptéri elkövetőket a biztonsági kamera felvételei alapján azonosították. Ezen három ember látható, Laachraoui-hoz hasonlóan felrobbantotta magát az el-Bakraoui testvérek egyike, a 30 éves Brahim, a harmadik embert még nem azonosították.

Az autóban ülő harmadik férfi a 36 éves algériai Mohamed Belkaid volt. Szakértők szerint Belkaidnek az életkora miatt vezető szerepe lehetett a csoportban, a sejt tagjainak többsége húsz év körüli. Belkaid a sejt feltételezett vezetőjének, Abdelhamid Abaaoudnak pénzt utalt azelőtt, hogy Abaaoudot Párizsban agyonlőtték. Belkaid egy héttel ezelőtt egy rendőrségi rajtaütésben meghalt Brüsszelben.

Már korábban is lehetett tudni, hogy Abdeslam Budapesten járt, a két utasáról azonban nem voltak információk. A belga RTL televízió még december elején számolt be arról, hogy Abdeslam szeptemberben megfordult Magyarországon egy Belgiumban bérelt autóval.

Lázár János miniszterelnökségi miniszter a december eleji kormányinfón erre reagálva azt mondta: a párizsi terrortámadások egyik főszervezője járt a Keleti pályaudvarnál, ott csapatot toborzott azokból, akik megtagadták a regisztrációt, és velük távozott az országból. A miniszter nem említette Abdeslam nevét.

A titkosszolgálatokat is felügyelő miniszter szerint ez az információ az őszi menekültkrízis idején nem állt a magyar titkosszolgálatok rendelkezésére, csak később kaptak hírt róla a külföldi partnerszolgálatoktól. A politikus veszélyesnek nevezte, hogy azokban a hetekben közel 230 ezer ember ment át az országon ellenőrzés nélkül.