Ez a kocka felmászik a falon is – fotó

Forrás: Land Rover

-

Június 30-ig rendelhetett Land Rover Defendert, aki nem tud élni a legendás terepjáró nélkül. A kocsi helyét egy modernebb vonalvezetésű – talán megbízhatóbb – SUV veszi át. Galériánkban számos Defendert és Defendernek tűnő kocsit nézhet végig.


Land Rover összeszerelő üzem 1980-ban, a munkások épp sztrájkolnak. Eddigre a cég túl volt az egymilliomodik autó eladásán. A Defender pedig még nem is létezett.


Az első – és nem túl fantáziadús módon Series I-nek nevezett – típus. A tetejére rakható sportkocsi nem volt szériafelszerelés.


II. Erzsébet, minden britek uralkodója, a világháborúban teherautót vezetett, és legendásan szeretett kocsikázni a királyi Land és Range Roverekkel. (Babos kendőben háttérben az anyakirálynő is látható.)


Rég látott barátok szokták mondani, hogy „semmit sem változtál”. Nos, tényleg semmit. Series I és Defender egy képen.


A Sivatagi Vihar harműveletben még használtak ilyen dzsipeket. Később eljött a Humveek, majd a rögtönzött robbanótölteteket is kivédő csapatszállítók kora.


Egy rakomány terepjáró érkezik a Namíbiában állomásozó finn békefenntartóknak. Megnyugtató látvány.


Csehszlovákia függetlenségét ünneplik egy prágai parádén a felfegyverzett dzsipjükkel jaszkarizó katonák. A katonai verziót egyébként Wolfnak hívják, mert a mérnöki csoport félt, hogy a fejlesztés elbonyolódik, és „a seggükbe harap”.


Az istenek a fejükre estek Land Roverje egy első sorozatú (Series I) kocsi volt. Arra biztos mindenki emlékszik, ahogy a csörlőjével felakasztja magát a fára.


És ha már filmek, nem is kérdés, hogy Lara Croftnak milyen autója van, ugye? A kocsit a Land Rover Special Vehicles építette a filmeseknek, de annyira sikeres volt, hogy limitált szériás kocsiként is kiadták.


Hagyományos brit szabászat és autóépítés a Skyfallban.


Land Rover Defender

Nem a leghíresebb pápamobil, de az elsők között van ez a spanyolok által licenc után épített terepjáró. A bogarat 2002-ben kapta ajándékba II. János Pál Mexikóban.


Land Rover Defender

Azt mondják, hogy a hernyótalpas kivitel – természetesen átépített kocsiról van szó – aszfalton kicsit hangos, viszont hóban remek móka.


Land Rover Defender

Nyugodjanak meg, reklámnak épült ez a kétéltű Defender. De van legalább féltucatnyi másik projekt, amely vízen járni képes Land Rovereket gyárt.


Land Rover Defender, Bowler Wildcat

Nyomokban Land Rovert is tartalmaz a Bowler Motorsport Wildcat nevű sportterepjárója. Van konzervatívabban épített kocsijuk is, arra ráismernének.


Land Rover Defender

A dél-afrikai Londolozi magán-vadrezervátum kérésére készült el az első elektromos Defender, de a cég aztán gyártott pár példányt magának is, hogy legyen min kísérletezni.


Land Rover Defender

Defender halottaskocsi viszi utolsó útjára Graeme Duncan skót quadmotoros bajnokot.


Land Rover Defender

Egy öreg, még távolról sem Defender viszi Boris Beckert és feleségét az esküvő után az étterembe.


Land Rover Defender

Fullextrás Defender egy oroszországi kiállításon. Messze nem ez volt a legfeltűnőbb kocsi, pedig a britek kitettek magukért.


Land Rover Defender

És hát ahogy ennek az autónak ki kell néznie. Kis kosz még nem ártana rá.


Land Rover Defender

Az 1983 óta gyártott Defender helyét valami ilyesmi fogja átvenni. Még csak nem is kocka alakú.


A Land Rover szerint a valaha gyártott terepjáróinak 74 százaléka a mai napig közlekedik. Heritage nevű cége pedig azon dolgozik, hogy ez így is maradjon. Nem fognak eltűnni az utakról.