Ez a clásico is a Barcelonáról fog szólni

Fotó: Denis Doyle/Getty Images / Denis Doyle/Getty Images

-

HÁTTÉR

Este a Király-kupáért csap össze a két spanyol óriás. A Real Madrid legyőzése legutóbb lökést adhatott volna a katalán klubnak, ám azóta csak tovább mélyült a Barca válsága. Ha az a győzelem nem oldotta meg a problémákat, ez miért tenné?


Utoljára Pep Guardiola vezetőedzői karrierje elején fordult elő a Barcelonával, hogy két, egymást követő meccsen nem tudott gólt szerezni. Mondhatnánk, hogy statisztikai alapon előbb vagy utóbb becsúszik egy ilyen rossz periódus a legjobb klub életében is, de a csapat játéka, illetve a háttérből szivárgó információk alapján is nyilvánvaló, hogy komoly bajok vannak a Camp Nouban. Nem arról van szó, hogy elegük van a játékosoknak, lelketlenek és motiválatlanok lennének. Mindent tőlük telhetőt megpróbáltak az Atlético Madrid, vagy a Granada ellen is, de úgy tűnik, hogy egyszerűen ennyire fásult már a társaság. Több száz meccset játszottak gyakorlatilag ugyanabban, vagy nagyon hasonló rendszerben, több százezerszer passzoltak egymáshoz, talán már az öltözőben is unják egymás képét nézni. Arról nem is beszélve, hogy hülyére nyerték magukat – bár a profi sportolót általában az hajtja, hogy utál veszíteni, ennyi trófeával a szekrényben azért előfordul, hogy az ember már nem érzi akkora kihívásnak ugyanazzal a csapattal megnyerni ugyanazt a trófeát negyedszer-ötödször-hatodszor is, még ha magának nem is vallja be. Már csak ezért is muszáj minden évben új arcokat igazolnia a legjobb csapatnak is, mert ha nincs fejlődés, akkor előbb vagy utóbb hanyatlás következik.


Az tehát már a szezon előtt nyilvánvaló volt, hogy valamit újítani, frissíteni kell, mert a csapat végérvényesen negatív spirálba kerül, és csak azután lehet majd újat építeni helyette, hogy a földbe csapódott, a romjait pedig alkatrésznek sem lehet eladni. Martino próbálkozott is, kicsit módosított a Barca játékán, igyekezett lendületesebbre, direktebbre venni azt, de ez nem sikerülhetett a keret átalakítása nélkül – annak meg nem lehet szezon közben nekiállni. A játékosállomány egyébként az edző kilététől és stílustól függetlenül is komolyabb frissítésre szorul, mivel az elmúlt négy szezonban összesen öt játékos érkezett a csapathoz (Fábregas, Alexis Sánchez, Jordi Alba, Alex Song, Neymar), az új arcok, a versengés hiánya pedig hosszú távon leülteti a legjobb társaságot is. Bár úgy tűnt, hogy ezen a nyáron a keret átalakításához is hozzáláthat az argentin edző, most mégis arról számolnak be a spanyol lapok, hogy Martino elfáradt a klubvezetés felől érkező nyomás alatt, nem érzi igazán jól magát ebben a helyzetben, ráadásul jelen állás szerint a Barcelona nem is igazolhat majd senkit a nyáron. Esetleg, mivel elfogynak a kapusai, külön engedéllyel megszerezheti Marc-André ter Stegent, akivel egyébként már meg is egyezett. Viszont őt már minden bizonnyal nem Tata Martino fogja a csapatba nevezni, ugyanis állítólag már a játékosok sem bíznak úgy benne, mint a szezon elején. Persze, Carles Puyol ezt igyekezett cáfolni, amikor azt nyilatkozta, hogy bármit megtenne Martinóért a csapat, de ha nem kavarásról van szó, és valóban igaz, amit a Marca ír, miszerint már egyáltalán nem lelkesek a játékosok az edzéseken, akkor tényleg kár erőltetni ezt a kapcsolatot. Inkább le kell zárni szépen.

Az öltöző megvonta a bizalmat?


Például egy Real Madrid ellen aratott kupagyőzelemmel. Bár a Barcától óriási bravúr lenne a jelenlegi formák és erőviszonyok mellett egy szezonban háromszor legyőzni a Realt, mivel a fővárosiak továbbra sem számíthatnak Cristiano Ronaldóra, valamiféle előnyt azért élvezhetnek a legutóbbi találkozóhoz képest. Bár védők nélkül nem lesz egyszerű: a sérülések miatt az eredetileg középpályás Javier Mascherano és Sergio Busquets játszott középső védőt a hétvégén – a Madridnak pedig nincs szüksége C. Ronaldóra ahhoz, hogy kihasználja a katalánoknak ezt a fogyatékosságát, ezt demonstrálta a legutóbbi egymás elleni meccsükön. Martinónak talán most kellene visszaállnia a Barca eredeti játékára, mert ha megint futóversenyre küldi ki fiait, akkor akár egy nagyobb vereségbe is beleszaladhatnak, míg ha előnyt kovácsol nehéz helyzetéből, és arra törekszik, hogy az egész meccsen ne legyen a labda a Madridnál, azzal megágyazhat a győzelemnek. Na, nem mintha ez bejött volna a Granada ellen, amikor 80 százalék fölött birtokolta a csapat a labdát, és kilencszer találta el Orestis Karnezis kapuját – nem véletlenül lett a mezőny legjobbja a görög –, de kevésbé tűnik rizikósnak, mint azt engedni, hogy rendre lendületből vezethessék Gareth Bale-ék a labdát az alkalmi védelemre.

A Barca védelmét nem ilyen szituációkra találták ki


A kupadöntő kimenetele egyébként úgy tűnik, nem befolyásolja a menedzser sorsát, tehát a Real lezúzása, és a trófea megszerzése sem tartja Martinót a csapat élén. A spanyol források már be is dobtak vagy féltucat lehetséges utódot, és közülük az Atlético Madridot irányító Diego Simeonét, illetve a Dortmundot vezető Jürgen Kloppot tartják a legesélyesebbnek a melóra. Mondjuk, azt elég nehéz elképzelni, hogy amikor arra lesz szükség, Iniestáék majd előrántják a machetéket, és módszeresen kezdik gyilkolni a futballt meg az ellenfelet, de ha tényleg más irányba akarják elvinni a klubot, akkor Simeone jó választás lehet. Sokkal kézenfekvőbb megoldás viszont Klopp, akinek bár nagy szerelme a sárban csúszó, brusztolós foci, játékfelfogása passzol a Barcelona filozófiájához, és kiválóan épít be fiatalokat a csapatába, ami rövid távon létfontosságú lehet – főleg, ha végül tényleg nem igazolhat a klub a nyáron, miközben valóságos exodus készülődik a Camp Nouban. Arról nem is beszélve, amellett, hogy mindenképpen ő az úr az öltözőben, tekintélye van, felnéznek rá, és ha kell, Messi fejét is leordítja.


Bár szerződése 2018-ig szól, és nem győzi hangsúlyozni, hogy ki is fogja tölteni, mert most csak az foglalkoztatja, hogy a Dortmundnál dolgozhasson, sokak szerint mostanában van karrierjének azon szakaszában, amikor érdemes lenne kipróbálnia magát külföldön. Pláne, hogy előzetesen nehéz elképzelni, hogy az elkövetkező években megtörheti a legjobbjait folyamatosan elszipkázó Bayern hegemóniáját Németországban. Spanyol Király-kupa, döntő Real Madrid–FC Barcelona, 21.00, Digi Sport 1