Extra gyorsan lesz reklámadó

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Getty Images/iStockphoto

-

Már szerdán elfogadhatja az Országgyűlés a reklámadóról szóló törvényjavaslatot, miután a kormánypárti többség kedden megszavazta az ehhez szükséges kivételes eljárást.


Ezzel eldőlt, hogy a parlament különleges gyorsasággal futtatja le javaslat tárgyalását. A bizottságok ma már véleményezték a tervezetet, holnap délelőtt az Országgyűlés is megtárgyalja, majd a törvényalkotási bizottság elé kerül és szerda délután már szavazhatnak is róla.


A javaslatot alig több mint egy hete nyújtotta be L. Simon László, ha elfogadják, akkor már idén fizethetnek a médiaszolgáltatók. A részletes tervekről itt, a kiváltott reakciókról pedig itt és itt olvashatnak.


Ilyen egy higgadtabb törvényhozás

Az idén februárban elfogadott új házszabály kidolgozóinak kimondott célja volt, hogy lassítsák az előző ciklusban gyakran követhetetlen tempóban zajló törvényhozást. Kövér László házelnök annak idején az InfoRádiónak azt mondta: az új házszabály megpróbál egy higgadtabb, megfontoltabb törvényhozásnak megágyazni. Ennek egyik legfontosabb eszköze, hogy előírja: egy javaslat benyújtása és az általános vita megkezdése közt legalább hat napnak kell eltelnie. A gyakorlatban az új Országgyűlés megalakulása óta eltelt időszakban azonban az derült ki, hogy a kormánypárti többség továbbra is rohamtempóban szeret törvényeket hozni. Ennek eszközei rendelkezésre állnak az új házszabályban is: négyötödös többséggel (az ellenzék egy részének támogatásával) el lehet térni a házszabályból, a kétharmados többség elég a sürgős tárgyalás elrendeléséhez, illetve félévente négyszer úgynevezett kivételes eljárást is lehet kérni – ehhez elég az egyszerű többség. Ezek közül a kivételes eljárást most először alkalmazná az új parlament, amely a devizahitelesek kilakoltatási moratóriumát is villámsebesen fogadta el, akkor – ellenzéki támogatással – a házszabálytól eltérés eszközét bevetve.