Extra feszültség van Rossi és Lorenzo közt

Fotó: AFP / QUIQUE GARCIA / AFP / QUIQUE GARCIA

-


Valentino Rossi 36 évesen a tizedik vb-győzelmére hajt, és a nyolcadikra a csúcskategóriában, a MotoGP-ben. Hat éve lett utoljára világbajnok, most mégis 11 ponttal vezeti a vébét két futammal a vége előtt. Mi változott Rossi körül?

A BBC-nek a Yamaha egyik szerelője, Alex Briggs válaszolt a kérdésre. „Ezúttal jobb a motorja, de persze ő is változott – magyarázta Rossi segítője. – Két éve leváltotta a főmérnökét (Jeremy Burgess helyére Silvano Galbusera érkezett), ezen kívül pedig körülvette magát fiatal srácokkal, és sokat versenyez ellenük a háza melletti dirt track pályán, amit ő egyszerűen csak Ranch-nek hív. Ezek a csaták visszahozták a harci szellemét.”Viccek a rajt előtt

Briggs arról is beszélt, milyen személyiség az olasz pilóta: „Ez az első, amit meg szoktak kérdezni tőlem. Amilyen benyomást szerzel róla a tévéből, az nagyon-nagyon közel van az igazi Valentinóhoz. Remek humorérzéke van, amivel oldja a feszültséget. Akkor vezet a legjobban, amikor jó a kedve, és még a rajtrácson, a start előtt fél perccel is lehet vele viccelni, mondjuk, valamelyik esernyős lányon, az első kanyaron vagy bármin. Sokszor csináltuk már ezt.”


Nincs kifogás

A mostani vébének extra feszültséget ad, hogy Rossi ellenfele a saját csapattársa, Jorge Lorenzo, elvégre „ilyenkor kevesebb kifogást lehet találni, ha nem jól alakulnak a dolgok. Ismered a csapattársad motorját, beállításait, mindent tudsz róla, ezért nem olyan, mint amikor egy másik gyár versenyzőjétől kapsz ki – akkor felmentheted magad azzal, hogy jobbak voltak, nem tudtam mit tenni. Ezúttal viszont minden ugyanabban a garázsban történik, ami az összes szerelőnek nagyon érdekes.”