Merkel pártja megerősödve nyerte a tartományi választást

Fotó: MTI/EPA/DPA / GREGOR FISCHER

-

A szociáldemokraták történetük legrosszabb eredményét érték el Észak-Rajna-Vesztfáliában.


Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciója válthatja a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek kormányát a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában a helyi választás esti részeredményei alapján.

Az első részeredményekkel szemben a Baloldal (Die Linke) valószínűleg mégsem nyeri vissza képviseletét a düsseldorfi Landtagban, a bejutási küszöböt jelentő 5 százalék helyett csak 4,9 százalékot szerezhet. Ez úgy formálja az erőviszonyokat, hogy a győztes CDU és harmadik helyezett FDP többséget szerez a tartományi gyűlésben.

A 181 tagú testületben a CDU 33 százalékos eredménnyel 66 mandátumhoz, az FDP 12,5 százalékos eredménnyel 25 mandátumhoz jut a 20 órai részeredmények szerint. A CDU az előző, 2012-ben tartott választáson a szavazatok 26,3 százalékát gyűjtötte össze, az FDP 8,6 százalékot szerzett.

A tartományt legutóbb a 2005-2010-es ciklusban irányította a CDU és az FDP. Ezt a ciklust leszámítva az utóbbi 50 évben mindig az SPD volt kormányon, a vasárnapi választáson viszont 31,5 százalékkal története legrosszabb eredményét érte el, messze elmaradva a 2012-es 39,1 százaléktól.

Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt – aki az észak-rajna-vesztfáliai Würselen polgármestereként kezdte politikai karrierjét – elismerte a párt vereségét, és azt mondta, a kudarc őt is mélyen megrázta. Az SPD Saar-vidék és Schleswig-Holstein után sorban a harmadik tartományi választást vesztette el, de a szeptemberi szövetségi választásig van még 4 hónap – mondta az Európai Parlament volt elnöke. Schulz szerint a legfőbb feladat, hogy a szociáldemokraták ne csak általánosságban beszéljenek a társadalmi igazságosságról, hanem konkrétan mondják meg a választóknak, mit akarnak tenni érte.

Thomas Oppermann, az SPD Bundestag-frakciójának vezetője szerint a vereség fáj, de nem szabad eltúlozni a jelentőségét, mert a kampány nem országos, hanem helyi ügyekről szólt. A CDU szerint viszont a győzelem jelentősége túlmutat Észak-Rajna-Vesztfália határain. A kereszténydemokraták kulcsfontosságú győzelmet arattak, elfoglalták "az SPD szívkamráját" – mondta Peter Tauber, a CDU főtitkára.

A nap nagy nyertese a CDU mellett az FDP, a liberálisok történetük legjobb észak-rajna-vesztfáliai választási eredményét érték el. A siker további lendületet adhat a pártnak, amely azért küzd, hogy újra bekerüljön a Bundestagba, ahonnan a 2013-ban 64 év után kiesett.

Christian Lindner pártelnök, az FDP észak-rajna-vesztfáliai listavezetője kemény tárgyalásokat ígért, ha a CDU-val együtt valóban többséget szereznek a Landtagban. A választási matematikai többség "messze nem azt jelenti, hogy lesz is CDU-FDP kormány".

A CDU-tól jobbra álló, 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD) 7,4 százalékos eredménnyel debütálhat a düsseldorfi Landtagban. Az AfD a 13. tartományi gyűlésbe jut be, és azért küzd, hogy a Bundestagban is képviseletet szerezzen.

A Zöldek támogatottsága csaknem megfeleződött, a 2012-es 11,3 százalékról 6 százalékra süllyedt.

A mannheimi Forschungsgruppe Wahlen szerint mindenekelőtt a szociáldemokraták és a baloldali ökopárt kormányának gyenge teljesítménye – a rossznak számító közbiztonság és oktatási rendszer, a magas munkanélküliség, nagy közadósság és alacsony gazdasági növekedés – miatt kialakult elégedetlenséggel magyarázható a választási eredmény.

Észak-Rajna-Vesztfáliában "klasszikus kormányváltó hangulat" alakult ki – írta elemzésében az intézet. Mérésük szerint a helyi választók 73 százaléka úgy véli, hogy az észak-rajna-vesztfáliai eredmény nem jelzi előre a Bundestag-választás kimenetelét.

Az észak-rajna-vesztfáliai választás volt a pártok utolsó erőpróbája a Bundestag-választás előtt.