Exit poll: a Tibi csokis oligarcha nyerte az ukrán elnökválasztást

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY / AFP / SERGEI SUPINSKY

-

Petro Porosenko szerezte meg a szavazatok több mint felét az ukrán elnökválasztáson az exit poll adatok szerint. Porosenko be is jelentette győzelmét.


A Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje 55,9 százalékot szerzett az első exit poll felmérések szerint. Ha így van, akkor meg is nyerte a választást, és nem lesz szükség második fordulóra. Julija Timosenko volt kormányfő, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje a második helyre szorult 12,9, illetve 12,39 százalékával. Az esti urnazáráskor annyit biztosan tudni lehetett, hogy a választás érvényes volt, hiszen délután öt óráig az országos részvételi arány már meghaladta az 50 százalékot. - -

Kicsoda Petro Porosenko?

Porosenkót Vitalij Klicsko Udar (Ütés) pártja jelölte az elnökválasztásra, miután a korábbi bokszoló bejelentette, ő maga nem kíván indulni a májusi választásokon. Petro Porosenko a kelet-ukrajnai Odesszában született, és jelenleg őt tartják Ukrajna egyik legbefolyásosabb politikusának. 48 éves, a Kijevi Egyetemen nemzetközi kapcsolatokból diplomázott. 1998-ban, még orosz párti képviselőként került be a az ukrán parlamentbe (Rada). A 2005-ös narancsos forradalom során már az Európa felé húzó Viktor Juscsenkót támogatta, az ő kormányában volt külügyminiszter 2009 és 2010 között. 2012-ben rövid ideig a tavaly elüldözött Viktor Janukovics kormányában volt gazdasági miniszter. 2007 és 2012 között ő volt az Ukrán Nemzeti Bank igazgatótanácsának elnöke, jelenleg független képviselő a Radában. Alapvetően – üzleti érdekeitől nem függetlenül – EU-párti politikus, a Majdan-tüntetések egyik fő támogatója: ezzel szerezte meg mostani népszerűségének alapjait is. Porosenko Ukrajna hetedik leggazdagabb embere 1,3 milliárd dolláros vagyonával, melyet maga szedett össze: saját csokigyára – sőt inkább csokibirodalma – és tévéje is van. Mivel maga építette fel birodalmát, nem vetül rá a korrupció gyanúja, mint az ukrán oligarchák többségére. A Tibi márkát is birtokló, az első uniós boltját épp Budapesten nyitó csokikirálynak meggyűlt a baja az orosz hatóságokkal: politikai szerepvállalása miatt előbb betiltották termékei forgalmazását Oroszországban, majd egyik ottani gyárát el is foglalták.

Surján feltételekhez köti a Tibi-fogyasztást

„Gratuláljunk Petro Porosenko-nak Ukrajna megválasztott elnökének. (Ám ha nem tiszteli a kisebbségeket, nem eszem több tibi csokit.)”
írta a KDNP EP-képviselője Facebookon.