Különc milliárdos kelt az Apple védelmére

Fotó: AFP / JOHAN ORDONEZ

-

John McAfee az FBI-t segítené a San Bernardinó-i támadás nyomozásában.


John McAfee, a róla elnevezett számítógépes vírusirtó program megalkotója felajánlotta: feltöri annak az iPhone-nak a kódját, amely az elmúlt év végén a kaliforniai San Bernardinóban megölt terroristáé volt. McAfee a Business Insiderben közzétett cikkben terjesztette elő az ajánlatot a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI). Azt is hozzátette: a hatóságok egy 1789-es, meglehetően furcsa törvény alapján köteleznék a gyártót, ami szerinte "a vég kezdetét jelentené Amerikában".

Az ajánlat előzménye, hogy kedden egy szövetségi bíró Los Angelesben arra kötelezte a telefont készítő Apple-t, hogy oldja fel a titkos kódot a merénylet egyik elkövetőjének telefonján, és tegye hozzáférhetővé a telefonon lévő adatokat az FBI számára. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója azonban adatvédelemre és a cég klienseinek biztonságára hivatkozva megtagadta a bírói döntés végrehajtását.

John McAfee pár éve még azzal került be a hírekbe, hogy egy gyilkosság miatt akarták elfogni lakhelyén, Belize-ben, ám egy hónapnyi bujkálás után átszökött Guatemalába, ahol kiadták az amerikai hatóságoknak, így megúszta a börtönt. Az excentrikus üzletember most már a Libertariánus Párt színeiben kíván indulni az amerikai elnökválasztáson, így kampányát felfüggesztve vállalta, hogy hackercsapatával ellenszolgáltatás nélkül feltörik a kódot, akár három hét alatt. Így nem lenne szükség arra sem, hogy az Apple kiadja a hatóságoknak a titkosítás kódját.