Exkormányzó lesz az új moszkvai nagykövet

Fotó: MTI/MTVA / Jacquelyn Martin

-

Az amerikai szenátus csütörtökön jóváhagyta Jon Huntsman jelölését az Egyesült Államok moszkvai nagyköveti posztjára.


Huntsman jelöltségét egyhangúlag szavazták meg a szenátorok. A politikus korábban Utah állam republikánus kormányzója volt és kétszer is teljesített szolgálatot nagykövetként: George W. Bush elnöksége idején Szingapúrban, Barack Obama elnök pedig Kínába nevezte ki őt.

A szenátus külügyi bizottságában a hónap elején tartott meghallgatásán Huntsman - Donald Trump elnök álláspontjával ellentétben - leszögezte: "nem is kérdéses, ismétlem, nem is kérdéses", hogy Oroszország beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba. Hozzátette, hogy Moszkva "továbbra is beleártja magát barátaink és szövetségeseink demokratikus politikai folyamataiba".

A leendő nagykövet a meghallgatáson hangsúlyozta: nem habozik majd emlékeztetni az orosz tisztségviselőket arra, hogy felelősséget kell vállalniuk a cselekedeteikért.

Huntsman várható kinevezéséről az első kommentárok megjegyzik, hogy a leendő nagykövet és az elnök viszonya nem mindig volt feszültségektől mentes. A tavalyi elnökválasztási kampányban Huntsman visszalépésre szólította fel Donald Trumpot és a jelenlegi alelnök, Mike Pence elnökjelöltsége mellett foglalt állást. Donald Trump pedig korábban, amikor Jon Huntsman még pekingi nagykövet volt, Twitter-bejegyzésekben bírálta a munkáját, "könnyűsúlyúnak" és "gyengekezűnek" nevezte őt.