Évtizedes világrekordokat töröltetne az Európai Atlétikai Szövetség

Fotó: Getty Images / Christian Petersen

-

Egy doppingbotrány miatt az összes 2005 előtt született világrekord megsemmisülne a 60 métertől a maratonfutásig, férfiaknál és nőknél is.


Doppingvizsgálatot rendelt el az Európai Atlétikai Szövetség elnöke, Svein Arne Hansen januárban. A vezető az orosz doppingbotrány után döntött a vizsgálat mellett, azt mondta:


ha az emberek nem hisznek a világrekordokban, azok elvesztik jelentőségüket.

Hansen szerint minden világrekorder sportoló tisztaságában 100 százalékig biztosnak kell lenni, ez különösen fontos az után, hogy az orosz botrány több száz sportolót érintett, köztük világrekordereket is. Az Európai Atlétikai Szövetség ezért kivizsgálta a világrekordokat, és elküld egy javaslatot az IAAF-nek, a nemzetközi szövetségnek. Az új szabály szerint a hivatalosan elfogadott világrekordnak három követelménynek kell megfelelnie:

  • IAAF által jóváhagyott versenyen érték el, ahol biztosítani tudják a legmagasabb szintű technikai feltételeket
  • A versenyző egy adott számú doppingellenőrzésen vett részt a versenyt megelőző hónapokban (pontos szám egyelőre nincs)
  • A versenyzőtől vett minta tíz évig elérhető, ha esetleg ellenőrizni kellene.
A 2005 előtti rekordokat az utolsó feltétel miatt kellene eltörölni. A vér- és vizeletmintákat csak ettől kezdve tartották meg a doppingteszt után, korábbiakat nem lehet már visszakeresni. A 2005 előtti eredményeket egy "all-time" listán tartanák számon ezentúl, de nem lehetne hivatalosan világrekord. A javaslat azt is magában foglalja, hogy egy versenyző eredményét akkor is ki kell törölni a rekordok közül, ha doppingolt, de az "nem volt közvetlen hatással a rekordteljesítményére".


Legendás rekordok

A legrégebb óta élő hivatalos világrekord az atlétikában Helena Fibingerová nevéhez fűződik. A csehszlovák súlylökőnél negyven éve nem tudtak messzebbre dobni fedett pályán a női mezőnyben, akkor 22,5 méterre repítette a golyót. A szabadtéri rekord is harminc éve él női súlylökésben, a szovjet Natalia Liszovszkaja 22,63 métert dobott.Az új szabály szerint a brit hosszútávfutó, Paula Radcliffe rekordjait is elvennék, aki több, mint tíz éve tartja a női maraton világcsúcsát a vegyes kategóriában, de a kizárólag női versenyeknél is tizenkét évig övé volt a legjobb idő. Paula nyíltan kiállt az új szabály ellen, szerinte a változtatás leginkább a becsületesen versenyzőknek tenne rosszat. Elmondta, hogy keményen dolgozott azért, hogy ő legyen a világon a leggyorsabb, és minden szabályt betartott a versenyek alatt, és értetlenül áll azelőtt, miért lehetne egy olyan eredmény nagyobb eséllyel csalás, amit 2005 előtt értek el, mint amit később.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Lord Coe szerint a javaslat egy "lépés a jó irányba", fontosnak tartja a minél erősebb szervezettséget, és úgy gondolja, nagyobb jelentősége lehet egy világcsúcsnak, ha az emberek biztosak abban, hogy a versenyző nem doppingolt. Ez arra utal, hogy az IAAF augusztusi ülésén valószínűleg elfogadják a javaslatot.